Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Small scale, collaborative design in post-industrial Sweden

Nova Iskra predstavlja svog prvog ovogodišnjeg Designer in Residence gosta, istaknutog švedskog dizajnera čiji je rad fokusiran na industrijski dizajn

12 Oct

Datum

Četvrtak, 12. oktobar

Predavač

Kristoffer Sundin

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Ulaz je slobodan!

O predavanju

Nova Iskra sa zadovoljstvom objavljuje prvo gostovanje u okviru ovogodišnjeg ciklusa rezidencijalnog programa Designer in Residence, koji se ove godine realizuje u saradnji sa organizacijama iz Švedske,  Francuske, Nemačke i Srbije.

Kroz svoje predavanje Small scale, collaborative design in post-industrial Sweden, Kristoffer će predstaviti svoje brojne umetničke i izdavačke projekte. Takođe Kristoffer će predstaviti Örnsbergsauktione, samoorganizovanii projekat koji otvara proces između ideje i realizacije, i smanjuje raskorak između dizajnera i klijenta. Ova jedinstvena dizajn aukcija je ostvarena u kolaboraciji sa Simonom Klenellom i Fredrikom Paulsenom.

Kristoffer Sundin će tokom oktobra i novembra boraviti i raditi u  Beogradu, dok će svoje projekte predstaviti kroz predavanje u Novoj Iskri, u četvrtak, 12. oktobra u 18 h.

Projekat ove godine podržavaju IASPISFrancuski i Goethe instituti u Beogradu, kao i Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije, dok su partneri u realizaciji AMICenter (Marsej) i betahaus Hamburg.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa. On je “open-end” karaktera, što znači da se od učesnike ne očekuje da tokom trajanj rezidencija realizuju i isporuče konkretan projekat, ali se od njih očekuje da uzmu učešća u programima organizacija u kojima borave, kao i da svoja iskustva podele u svojim kreativnim zajednicama. Od 2014. godine, u programu je učestvovalo više od 30 autora.

Predavač

Kristoffer Sundin

Umetnik

Kristoffer Sundin  je završio Konstfack univerzitet u 2011. godine,  i od tada vodi svoj dizajn studio u Stokholmu, sa fokusom na projekte vezane za enterijer, samoproducirani dizajn i umetničke projekte u javnom prostoru. Kristoffer je do sada ostvario mnogo uspešnih saradnji sa brojnim autorima, ali i klijentima kao što su: Publit Highlights, Jockum Nordström, Gallery Magnus Karlsson, Bio Rio i drugi. Zajedno sa autorima 1:2:3 i Simonom Klenellom osnovao je A-B-C produkcijsku platformu i webshop. Ideja ovog projekta je da se kreira kontekst za "nusproizvode" rada na enterijerskim projektima, kao i za samoinicirane i samostalno producirane dizajn objekte.  Većina projetata unutar platfome su dizajneri sami produkovali, a svi komadi se prodaju preko webshopa.