Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Teorijski izazovi kraja kapitalizma i putanje alternativa danas

Ovog ponedeljka zvanično počinje program Studije zajedničkog, sa prvim javnim predavanjem Aleksandra Matkovića.

14 Nov

Datum

Ponedeljak, 14. novembar

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

Predavanje ’Teorijski izazovi kraja kapitalizma i putanje alternativa danas’, Aleksandra Matkovića za temu ima mogućnost postojanja post-neoliberalnog sveta, kao i mogućim putanjama „izlaska“ iz postojećeg univerzalizovanog tržišta, odnosno pitanjem da li one ujedno podrazumevaju i automatsko prevazilaženje samog kapitalizma? Ova pitanja podrazumevaju da se alternativne forme proizvodnje, raspodele i regulacije ne mogu naprosto pojaviti bez rešavanja svog odnosa prema sistemu koji im je prethodio. Stoga, umesto projekcija kraja kapitalizma kao jednokratnog, nepovratnog i jedinstvenog događaja, predavanje će se baviti njegovom artikulacijom kao političkog, istorijskog ali i teorijskog procesa čiji se koreni mogu naći u promišljanju multidimenzionih kriza 20. i 21. veka i razvoja njihovih alternativa danas.

Ovom prilikom će se, po prvi put u javnosti, predstaviti i celokupan program Studija, a nakon predavanja program će biti nastavljen uz neformalni koktel i druženje.

Nakon završenog konkursa za Studije, među 98 pristiglih prijava koje su ušle u razmatranje, organizatori su odabrali 31 polaznika: Marija Martinović, Jovana Timotijević, Emilija Milenković, Božena Stojić, Milica Kočović, Marija Pantelić, Igor Jezdimirović, Miloš Kovačević, Andrija Stojanović, Asja Lazarević, Nevena Slavković, Miloš Rančić, Aleksandar Vuksanović, Stefan Aleksić, Predrag Momčilović, Miran Pogačar, Nikola Koruga, Ivana Anđelković, Aleksandar Elezović, Miloš Ignjatović. Katarina Pavlović, Milica Gudović, Marija Jakovljević, Marijana Cvetković, Iva Marković, Katarina Živković, Sara Dević, Branko Latinčić, Olivera Petrović, Anja Petrović, Ivan Kadić.

Čestitamo odabranim učesnicima i pozivamo ostale prijavljene da nam se u narednim mesecima pridruže u Novoj Iskri na velikom broju javnih predavanja koja su sastavni deo programa Studija. Svi zainteresovani koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju javnim predavanjima, imaće priliku da ih prate uživo preko facebook stranice Nove Iskre.

Predavač

Aleksandar Matković

Istraživač

Istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i koordinator Regionalnog naučnog centra u Novom Sadu. Član je uredništva Međunarodne enciklopedije samoupravljanja i časopisa „Stvar“ Kolektiva Gerusije. Njegov rad se fokusira na kritiku političke ekonomije, savremeni marksizam i teorije biopolitike. Trenutno je doktorant na Slovenskoj akademiji nauka i umetnosti u Ljubljani, gde se bavi političkom ekonomijom fašizma.