Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
13 Septembar 2018

Treći broj magazina ZENT

Treći broj časopisa Zent sa temom Drugi izašao je iz štampe i biće promovisan u četvrtak, 13.09.2018. od 20 do 22h u letnjoj bašti kluba Dragstor (Bulevar Despota Stefana 115), gde ga možete kupiti po promotivnoj ceni od 500 RSD.

U trećem broju Zenta, časopisa za izvan-redno promišljanje stvarnosti, nalaze se raznovrsni radovi – teorijski tekstovi, prozne, poetske, vizuelne intervencije i umetnički projekti koji, na više od 100 stranica, kritički tematizuju drugost u širokom spektru njenih pojavnih oblika u savremenom društvu.

Posmatrajući sa individualne tačke gledišta, deluje prilično jasno, danas više nego ikada, da je egzistencija proces koji se odvija kroz ambivalentnu igru između Drugosti i Sopstva. Da li je Sopstvo obogaćeno ili ogranično Drugim? Da li se Drugi nalazi izvan ili unutar Sopstva? Da li je na nama da otkrijemo svoje istinsko Sopstvo sakriveno ispod maski koje nosimo svaki put kada komuniciramo sa drugima, ili su upravo te maske sve što zaista jesmo? Živimo u vremenu globalno rasprostranjenog korporativnog kapitalističkog sistema proizvodnje u kojem je svaki aspekt naših života komodifikovan i estetizovan: naši ukusi, naše žudnje, naš rad, odnosi sa našim ljubavnicima, prijateljima, saradnicima, itd.

Takođe, postoji jedno područje gde sva kontigencija i sva fluidnost unutrašnjih identitetskih konstrukcija gubi na snazi, gde postoje jasno definisane strane, ispravna i pogrešna, gde je zajednička strategija poželjna, a solidarnost neophodna. Ako je tačno da je individua proizvedena isključivo kroz društvo, onda je društvo ono što postavlja temelj za svu posledičnu emotivnu gimnastiku između Sebe i Drugog i to nas dovodi do starog, prljavog terena politike.

Autori/ke koji u ovom broju Zenta sagledavaju drugost rušeći zidove izmedju ličnog i političkog su: Antonio Negri, Korina Dros, Dane Komljen, Vahida Ramujkić, Marko Pogačar, Amalija Stojsavljević, Milica Resanović, Radovan Vuksanović, Milica Trakilović, Miloš Mišović, Maša Seničić, Leonardo Ruvolo, Igor Vukičević, Olga Vajagić, Nemanja Knežević, Marija Nikolić, Johana Bogićević, Stefan Stefanović i Miljan Vuletić.

Ovoga puta Zent, sa zadovoljstvom, muziku prepušta Drugima tako da, nakon druženja uz prelistavanje časopisa, od 22h kreće Insolence with Matej Rusmir, Andria and 7II rejv.

Tokom promocije, u periodu od 20 do 22h, moći ćete da kupite treći broj časopisa po promotivnoj ceni od 500 rsd, kao i ukupan dosadašnji Zent opus u vidu sva tri broja po ceni od 1500 rsd.