Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Upoznajte školu gradskog pčelarstva “BeeConnected”

Povodom završetka obuke prve generacije „BeeConnected“ pčelara koji su prošli teorijsku i praktičnu nastavu tokom četiri meseca u Beogradu.

17 Oct

Datum

Četvrtak, 17. oktobar

Vreme

18h

Jezik programa

/

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

O prezentaciji

Program je vođen od strane iskusnog pčelara Slađana Simonovića kao mentora, a program je podržan od strane Heinrich Boll Stiftung, predstavništvo Beograd.

Tokom događaja biće predstavljen projekat “BeeConnected” koji je pored škole pčelarstva u javnost lansirao i kampanju u saradnji sa agencijom Kreativa Unlimited, sa ciljem da se šira javnost upozna sa problemom ugroženosti i nestanka pčela na lokalnom i globalnom planu, ali i kako na različite načine možemo doprineti regeneraciji populacije ovih insekata. Ova tema je danas više nego ikada vrlo važna jer bez pčela i drugih oprašivača ne bi bilo većine biljnih kultura od kojih zavisi naša ishrana.

Svi posetioci će biti u prilici da dobiju štampani primerak priručnika sa listom od 100 biljaka koje svako može da posadi kako bi privukli i nahranili pčele kao i druge korisne insekte uz istovremeno poboljšanje lokalnog biodiverziteta. Takođe svi prisutni će biti u mogućnosti da probaju popularne slatke namaze od meda koje pravi kompanija Happy Honey a.

Predavači

Sabina Keric

Sabina Kerić

Osnivačica udruženja Ekonaut

Osnivačica i predsednica ekosocijalnog preduzeća Ekonaut, aktivna je na projektima koji razvijaju standarde urbane ekologije zasnovane na principima održivosti i participativnosti u procesu urbanog planiranja i dizajna. Istražuje rešenja koja poboljšavaju javni prostor i koriste zajednička dobra kao mesta za kulturu i igru, i bavi se popularizacijom profesija u domenu zelene ekonomije. Pokretač je i učesnik projekata za aktivaciju javnih prostora kroz organizovanje radnih akcija, kulturnih događaja i kampanja. Dugogodišnja aktivistkinja u domenu urbanog baštovastva, jedan je od osnivača prve beogradske baštenske zajednice -  Baštalište i pokretač Inicijative za gradske baštenske zajednice.

Saradnica je Nove Iskre na projektu Zelena laboratorija i BeeConnected. Kroz svoje delovanje sarađuje sa aktivistima i organizacijama ekološkog pokreta, obrazovnim institucijama, društveno-odgovornim kompanijama, medijima, državnim institucijama, pojedincima i preduzećima iz domena pejzažne arhitekture, dizajna, arhitekture i urbanizma.  Značajni projekti: Beogradski festival cveća, Zeleni transformator, Urbani džepovi Beograda, Naš Grad Naša scena, Mreža održivih rasadnika Srbije.

Miljan Pelevic

Miljan Peljević

Suosnivač Nove Iskre

Jedan od suosnivača Nove Iskre, gde je od samog početka bio fokusiran na vođenje našeg prvog coworking prostora u Savamaloj, ujedno i prvog takvog prostora u našoj zemlji, i jednog od prvih u ovom delu Evrope. Jedan je od inicijatora nacionalne mreže coworking prostora u Srbiji. Osnivač je organizacije Kultur Akt, a bio je i dugogodišnji producent studija Digimedia. Učestvovao je u osnivanju i realizaciji brojnih festivala, koncerata, pozorišnih predstava, spotova, izložbi, kao i drugih sadržaja iz oblasti kulture i zabave. U Novoj Iskri aktivno se bavi i projektima iz domena ekologije i održivog razvoja, u saradnji sa organizacijom Ekonaut.

Slađan Simonović

Slađan Simonović

Pčelar

Profesionalni pčelar sa više od dvadeset godina prakse. Član je BeeConnected tima od početka projekata, gde je angažovan kao savetnik i tehnička podrška u okviru škole pčelarstva. Jedan je od osnivača Beogradskog udruženja pčelara - BUP, u kome je bio na poziciji predsednika, potpredsednika i sekretara. Član je Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije - SPOS. Jedan je od organizatora Međunarodnog pčelarskog sajma, godišnjeg događaja sa 45 godina tradicije, koji se održava u parku Tašmajdan svakog oktobra. Za svoj med i druge pčelinje proizvode osvojio je državne i međunarodne nagrade za kvalitet. Simonović je osnivač mobilne ekipe za spašavanje pčela u urbanom okruženju. Sarađuje sa akademskom zajednicom na mapiranju staništa urbanih pčela u Beogradu.