Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
16 Oktobar 2020

Uspešno završen ovogodišnji ciklus škole gradskog pčelarstva “BeeConnected”

 

U našem prostoru u Savamali, 7. oktobra održana je dodela sertifikata polazanicima ovogodišnje generacije škole gradskog pčelarstva  „BeeConnected“. Škola je bila namenjena svima koji žele da se edukuju i preuzmu aktivniju ulogu u očuvanju prirode i najvažnijih bića na planeti – pčela. Ekonaut je na osnovu prošlogodišnjeg iskustva kreirao poboljšanu teoretsku i praktičnu nastavu, a proširen je i kapacitet broja polaznika, jer su interesovanje i prijave nadmašili očekivanja i interesovanje iz prethodne godine, kada je škola prvi put organizovana. Na kraju dvonedeljnog konkursa otvorenog u junu, prijavilo se oko 150 zainteresovanih, planiranih 30 mesta prošireno je na 37, a umesto 5 nezaposlenih osoba, subvencionisano je njih 10. 

Polaznici su zatim od jula do oktobra upoznali medonosne pčele i pčelarstvo kroz seriju online predavanja prof. Miće Mladenovića sa Poljoprivrednog fakulteta i radionica koje je vodio Slađan Simonović, osnivač mobilne ekipe za spašavanje pčela u Beogradu. Kroz odabir tema, svaki od polaznika je dobio dobru osnovu da se bavi pčelarstvom na odgovoran i prirodan način.  Veliki deo praktične nastave se odvijao u malom pčelinjaku koji je postavljen 2019. godine na krovu kreativne agencije “Kreativa Unlimited” na Ušću, preko puta Velikog ratnog ostrva. Pčelinjak je ove godine proširen za još pet košnica. Polaznici su u okviru programa obišli pčelarsko gazdinstvo Simonović u Vraniću, sajam pčelarstava na Tašmajdanu, azil za pčele na Zvezdari, a takođe će se do kraja oktobra upoznati sa radom Beogradskog udruženja pčelara.

Paralelno sa školom, od 20. maja sa partnerima je pokrenuta medijska kampanja koja promoviše sadnju medonosnih biljaka kao ekološki i društveno odgovoran način da se u uređenju javnih i privatnih prostora uvedu principi očuvanja biodiverziteta i smanjenja zagađenja pesticidima. Animirali smo medije da edukuju javnost o mogućnostima i dobrobiti koje mogu da imaju zeleni prostori u kojima su dominantno zasađene vrste biljaka koje su bogate nektarom i polenom, ne traže mnogo održavanja, a nisu im potrebni pesticidi i velike količine vode da bi se uspešno razvijali. Umesto nisko ošišanih travnjaka bez ekoloških funkcija, koje je postalo teško i neisplativo održavati u doba klimatskih promena, održivije je imati višegodišnje cvetne biljke koje ne traže mnogo orezivanja, a lokalnim insektima služe kao utočište i hrana.  Ova inicijativa pokrenuta je u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i ostalim partnerima zainteresovanim za dobrobit pčela u Srbiji: Savez pčelarskih organizacija Srbije, WWF – svetska organizacija za zaštitu prirode, Nova Iskra – kreativni hub i coworking, MN Studio – pejzažni arhitekta, Pčelarsko gazdinstvo Slađan Simonović, keativna agencija “Kreativa Unilimited”, udruženja “Beogradski festival cveća” i “Supernatural”,  projekat “Divlji Beograd”.

Kroz kampanju #medonosnabasta na društvenim mrežama i medijskoj javnosti, koja još uvek traje, Ekonaut edukuje o temi postavke košnica u gradskim uslovima, da pčele nisu opasnost po ljude ako se sa njima pravilno radi, kao i da je kvalitet meda koji se u urbanim uslovima može dobiti jako dobar i bez štetnih materija. Postavka košnica na otvorenom prostoru, kao što su, na primer, krov ili druga površina sa potrebnim uslovima, ne predstavlja opasnost ni za pčele ni za ljude. Ekonaut na ovaj način nastavlja da radi na svojoj misiji podizanja standarda naše zelene infrastrukture kao velikog potencijala za zeleniji i zdraviji grad kakav bi Beograd mogao da bude. 

U saradnji sa partnerima u 2021. u planu je ponovno organizovanje škole pčelarstva za novu generaciju. Zbog sve većeg interesovanja za ovu veštinu, ali i očuvanje biodiverziteta svih pčela i oprašivača bez obzira da li imaju ekonomski benefit, Ekonaut će raditi na tome da proširi teme edukativnih programa koje su vezane za pčelarstvo i za uzgajanje biljaka. Takođe, nastavljaju da popularišu eko-socijalno preduzetništvo kroz usluge koje nude u oblasti održavanja i zasnivanja zelenih površina prema principima koji poštuju prirodu.

Program škole se odvija uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda u okviru projekta „SOS za pčele“, udruženja Ekonaut i partnera: Nova Iskra – kreativni hub i Kreativa Unlimited.