Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

WeIO

WeIO je inovativna hardverska i softverska platforma otvorenog koda za brzo prototipovanje i kreiranje bežično povezanih interaktivnih predmeta, korišćenjem popularnih programskih jezika kao što su HTML5 ili Python.

11 Sep

Datum

Četvrtak, 11. septembar

Vreme

17:30h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Slobodan

O predavanju

Sa WeIO-m se pravljenje povezanih, interaktivnih predmeta pojednostavljuje do nivoa pravljenja običnog web sajta.

WeIO otklanja teškoće i tehničku kompleksnost sistemskog programiranja na niskom nivou, čineći dizajn predmeta jednostavnim za prototipovanje. Na taj način korisnici se mogu fokusirati isključivo na dizajn i inovaciju. Koristeći WeIO, svako sa lakoćom može kreirati predmete koji detektuju okruženje (senzori) ili deluju na okruženje (aktuatori) daljinski ili sa bilo kog uređaja (PC, mobilni telefon ili tablet). Na taj način možete očitavati temperaturu, detektovati pokrete, kontrolisati svetlo, pomerati servo-motore i raditi mnoštvo interesantnih stvari, čineći vaše predmete interaktivnim i povezanim. Pored toga, sa lakoćom možete kreirati i raznovrsne grafičke interfejse koristeći HTML5.
Dodatna prednost WeIO pltforme je mogućnost muti-procesnog izvršavanja, a na taj način “pametni” predmeti mogu obavljati više zadataka simultano. WeIO se sastoji iz razvojne elektronske ploče i WeIO razvojnog okruženja (IDE), lokalno servirane (ne iz cloud-a) web aplikacije koja omogućava kontrolu ulaza i izlaza na razvojnoj ploči direktno iz browser-a.
Projekat WeIO otvara vrata kreaciji novih predmeta. Na raspolaganju je čitavoj zajednici kao open source projekat, i otvara mogućnost da svaki pojedinac jednostavno i brzo kreira pametne i konektovane proizvode industrijskog kvaliteta. Zbog toga je WeIO platforma namenjena upravo novim formama produkcije inovatora i entuzijasta, ali i tehnoloških start-up-ova orjentisanih ka inovaciji.

WeIO platforma je kreirana u okviru pariskog studija No Design, i zajednički je projekat Uroša Petrevskog i Draška Draškovića.

Prvobitno razvijen za potrebe ličnih projekata, WeIO je sada raspolaganju čitavoj kreativnoj zajednici i predstavljen je ove godine na nizu startup konferencija u Evropi i SAD.

Predavač

Draško Drašković

Inženjer elektrotehnike

Diplomirani inženjer elektrotehnike iz Beograda, zainteresovan za moderne i inovativne tehnologije. Živi i radi u Parizu, gde se bavi projektovanjem i razvojem integrisanih kola i mikro-procesora, kao i razvojem softvera na višem nivou. Poslednjih godina se naročito bavi problematikom povezivanja interaktivnih predmeta i objekata u globalnu mrežu (Internet of Things). Draško je i pasionirani aktivista zajednice otvorenog koda, gde stiče renome radeći na raznim projektima vezanim za jezgro operativnog sistema Linux i softver na niskom nivou (embedded software).