Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Borba za vazduh

Specijalno kreiran program koji se bavi problemom zagađenja vazduha u Beogradu, Srbiji i regionu.

13 Feb

Datum

Sreda, 13. februar

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra 

Ulaz

Slobodan ulaz

O tribini

U poslednjim mesecima, Beograd se našao u vrhu liste najzagađenijih gradova na svetu, rame uz rame sa gradovima Indije, Kine i Bangladeša.

Prema pisanju nekih medija, poslednjih dana, pored beograđana, sa zagađenjem vazduha svakodnevno se susreću građani u Užicu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Nišu

Nova Iskra, kroz različite aktivnosti, okrenuta je kreativcima, inovatorima, preduzetnicima, istraživačima, aktivistima, studentima, profesionalcima, organizacijama i kompanijama koje žele da preuzmu aktivnu i odgovornu ulogu u oblikovanju načina na koji ćemo učiti, raditi i živeti u budućnosti. Smatramo da je pravo na čist vazduh jedno od osnovnih prava svakog čoveka (i svih živih bića) i verujemo da nema budućnosti bez borbe za unapređenje osnovnih uslova za život.

Pobornici smo multidisciplinarnog i holističkog pristupa analizi problema kao i u definisanju potencijalnih rešenja. Svesni smo da postoje primeri pozitivne prakse, metodi i tehnologije koji u tom procesu mogu pomoći, ne samo na globalnom, već i na regionalnom nivou.

Program smo osmislili sa ciljem da bolje razumemo problem zagađenja vazduha u našoj sredini, da zajedno detektujemo i mapiramo aktiviste, organizacije i stakeholder-e koji bi trebalo ili bi mogli da se uključe u dalje aktivnosti u ovoj oblasti.

 

Učesnici panela:

Jasminka Oliverić Young (RES foundation)

Dobrica Veselinović (Ne davimo Beograd)

Predrag Momčilović (Beogradska otvorena škola)

Zoran Bukvić (UG Ulice za bicikliste)

Moderator panela:

Damjan Rehm Bogunović (Heinrich Böll Stiftung)

 

Problem lošeg kvaliteta vazduha nije skorašnji problem, ali su se uzroci zagađenja vazduha u međuvremenu promenili – navodi se u tekstu Predraga Momčilovića iz Beogradske otvorene škole koji je objavljen u decembru prošle godine na portalu Mašina.

Kroz razgovor sa ekspertima, aktivistima i predstavnicima organizacija koje se bave ovom i sličnim temama pokušaćemo da bolje razumemo izazove koje donosi život u gradovima budućnosti kao i potencijale za njihovo rešavanje.

Predavači

Damjan Rehm Bogunović

Koordinator programa za zaštitu životne sredine u Fondaciji Heinrich Böll (Srbija, Crna Gora, Kosovo)

Koordinator programa za zaštitu životne sredine u Fondaciji Heinrich Böll (Srbija, Crna Gora, Kosovo) gde se bavi pitanjem klimatskih promena sa posebnim fokusom na energetsku tranzicjiu i održivu urbanu mobilnost.

Jasminka Oliverić Young

Suosnivač i programski direktor RES Fondacije

Suosnivačica i strateg u RES fondaciji. RES fondacija je neprofitna organizacija aktivna u oblastima klimatskih promena, energije i životne sredine. Jasminkino polje ekspertize uključuje inovativno upravljanje klimatskom politikom, energetskom tranzicijom, javno preduzetništvo, ocenu javnih politika, Evropske integracije, ekološki menadžment i kružnu ekonomiju.  Njen rad je fokusiran na aspekte inovativnog upravljanja i sinergiju klimatske, energetske i politike zaštite životne sredine.

Jasminka ima bogato profesionalno iskustvo u javnom sektoru i međunarodnim organizacijama. U Vladi Srbije radila je kao savetnica za regionalnu saradnju i razvoj javnih politika u oblasti migracija, predstavljala je Srbiju u brojnim međunarodnim telima uključujući UN globalni forum za migracije i razvoj, kao i Komitet Saveta Evrope. Radila je u međunarodnim organizacijama, uključujući OEBS i Program za razvoj Ujedinjenih nacija na upravljanju projektima.

Jasminka je i Kandidat je za doktora nauka na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Luvenu (KU Leuven) u Belgiji gde radi kao istraživač u oblasti analize i evaluacije javnih politika naročito klimatskih promena i energetske tranzicije. Diplomirala je Geografiju na Prirodno- matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i ima dve master diplome. Prvu je stekla na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju u Beogradu iz oblasti Menadžmenta. Drugi master, iz Javne uprave, komparativne evropske politike i javnih politika Evropske unije, stekla je na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Leuvenu. Jasminka je autor brojih publikacija iz oblasti energetske tranzicije, a 2012. objavila je i autorsku knjigu Primena ekoloških standarda Evropske unije u privredi Srbije.

Predrag Momčilović

Ekpert u domenu zaštite životne sredine

Predrag Momčilović je asistent na projektima u okviru programske oblasti Energija, klima i životna sredina u Beogradskoj otvorenoj školi.

Zajedno sa timom u okviru svoje programske oblasti, učestvuje u pripremi i realizaciji aktivnosti, pisanju predloga projekata, kao i istraživačkom radu.

Osnovne i master studije završio je na Geografskom fakultetu u Beogradu, smer Geoprostorne osnove životne sredine. Trenutno je student doktorskih studija na smeru Geonauke.

Član je redakcije portala Mašina i urednik portala Glasnik Okvir.

Dobrica Veselinović

Dobrinačelnik u Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd okuplja organizacije i pojedince zainteresovane za urbane i kulturne politike, održivi razvoj grada, pravično korišćenje zajedničkih resursa i uključivanje građana u razvoj svog okruženja.

Zoran Bukvić

Predstavnik udruženja Ulice za bicikliste

Ulice za bicikliste je nezavisno udruženje koje se zalaže za poboljšanje uslova i povećanje broja biciklista i biciklistkinja u saobraćaju grada Beograda, te stavljanje kulture pešačenja i bicikliranja u dominantnu ili barem ravnopravnu poziciju u odnosu na automobilsku, koja je zastarela i na mnogo načina ugrožava dobrobit građana i građanki. Misija udruženja je da nadležne tela gradske i državne uprave razumeju da je ulaganje u automobilsku kulturu štetno za ovaj grad, te zatvaranje šireg centra za sav motorni saobraćaj osim električnog javnog prevoza i povećanje prostora na ulicama grada za socijalne aktivnosti, pešačenje, bicikliranje i ostale zdrave i održive vidove saobraćaja koji su poželjni u modernim gradovima.