Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

EUNIC Air

 EUNIC predstavlja svoju multidisciplinarnu AIR platformu, u okviru koje ove jeseni u Beogradu gostuju dizajneri iz Švedske i Francuske, režiser iz Italije i nemačka spisateljica.

24 Nov

Datum

Petak, 24. novembar

Vreme

19h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O prezentaciji

U okviru programa EUNIC Air – evropske perspektive umetničkih karijera, biće upriličen razgovor sa četvoro učesnika ovogodišnjeg ciklusa EUNIC Air-a. Tokom jeseni u Beogradu borave i rade švedski industrijski dizajner Kristoffer Sundin i francuski ilustrator Antoine Eckart (kao gosti Nove Iskre), Gianluca Barbadori (gost Narodnog pozorišta) i nemačka spisateljica Maxi Obexer (kao gost Udruženja KROKODIL).

U razgovoru koji će moderirati Jean Baptiste Cuzin, predsednik EUNICa Srbija i direktor Francuskog insituta u Srbiji, oni će podeliti svoje utiske o rezidencijalnim boravcima i uslovima za rad i umrežavanje sa kolegama koji su im na raspolaganju tokom boravka u Srbiji, te kako ovakvi studijski boravci utiču na njihov rad i lični i profesionalni razvoj.

EUNIC Air projekat za cilj ima podršku razvoju umetničkih rezidencija u Srbiji, kao i ukrštanje iskustava, razmišljanja i diskursa kroz međusobne razgovore umetnika različitih disciplina. U okviru ovog programa odvijaju se partnerstva za književnim Udruzenjem KROKODIL, kreativnim habom Nova Iskra i Pančevačkim džez festivalom, koji pojedinačno realizuju rezidencijalne boravke pisaca/prevodilaca, dizajnera i multidisciplinarnih autora, i muzičara.

EUNIC (Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije) je globalna mreža međunarodnih instituta za kulturne odnose iz zemalja članica EU. Članovi EUNIC-a žele da olakšaju kulturnu saradnju, stvaraju trajna partnerstva između profesionalaca i podstiču bolje razumijevanje i doprinos kulture otvorenim, raznovrsnim i inkluzivnim društvima. EUNIC Srbija okuplja 15 institucija EU za kulturu prisutnih ili predstavljenih u Srbiji.

Razgovor sa Antoineom Eckartom, Krtistofferom Sundinom, Gianlucom Barbadori i Maxi Obexer, kao i predstavljanje EUNIC Air programa biće održani u sredu 22. novembra u 18 h u Novoj Iskri. Ulaz je slobodan!

Predavači

Antoine Eckart

Antoine Eckart

Ilustrator

Ilustrator i grafički dizajner iz Liona, koji se podjednako bavi radom za klijente kroz studio Alles Gut, kao i samoiniciranim projektima u domenu nezavisnog izdavaštva. Blisko sarađuje sa kulturnom i muzičkom scenom u Francuskoj.

Kristoffer Sundin

Umetnik

Kristoffer Sundin  je završio Konstfack univerzitet u 2011. godine,  i od tada vodi svoj dizajn studio u Stokholmu, sa fokusom na projekte vezane za enterijer, samoproducirani dizajn i umetničke projekte u javnom prostoru. Kristoffer je do sada ostvario mnogo uspešnih saradnji sa brojnim autorima, ali i klijentima kao što su: Publit Highlights, Jockum Nordström, Gallery Magnus Karlsson, Bio Rio i drugi. Zajedno sa autorima 1:2:3 i Simonom Klenellom osnovao je A-B-C produkcijsku platformu i webshop. Ideja ovog projekta je da se kreira kontekst za "nusproizvode" rada na enterijerskim projektima, kao i za samoinicirane i samostalno producirane dizajn objekte.  Većina projetata unutar platfome su dizajneri sami produkovali, a svi komadi se prodaju preko webshopa.

Gianluca Barbadori

Režiser

Režiser i pozorišni pedagog. Režirao je više od 60 komada na engleskom, španskom, portugalskom i kineskom jeziku koji su izvođeni u Italiji, Argentini, Brazilu, Kolumbiji, Mađarskoj, Iranu, Urugvaju i SAD. Trenutno vodi pozorišnu trupu "Ponte tra Culture" u Ankoni i “El Hormiguero Teatro” u Bogoti. Bavi se pozorišnom pedagogijom od 1994, sa profesionalnim glumcima, kao i na projektima teatra primenjenog u radu sa specifičnim socijalnim i društvenim grupama.

Maxi Obexer

Pisac

Dramaturškinja i spisateljica. Maksi Obekser piše o višeslojnom i neobičnom putu useljenja i iseljenja raznih ljudi. Za najnoviji roman „Najduže evropsko leto“ („Europas längster Sommer“) nominovana je za nagradu Bahman 2017. godine.