Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Hibridni trotoar kao urbani commons

Četvrto javno predavanje Studija zajedničkog koje će se održati kroz dva predavanja: ‘Infrastruktura mreže kao commons i pravo na hibridni grad’ Panayotisa Antoniadisa i ‘Hibridni trotoar kao urbani commons’ Ileane Apostol.

 

19 Jan

Datum

Četvrtak, 19. januar

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

Prvo predavanje ‘Infrastruktura mreže kao commons i pravo na hibridni grad: od mreža zajednice do off-the-cloud priručnika’ Panayotisa Antoniadisa će pružiti kratak uvod u istoriju i različite forme DIY networkinga, od mreža zajednica velikih razmera poput guifi.net i freifunk.net do mobilnih of-the-cloud mreža kao što su PirateBox i Occupy.here, kao i diskusiju na temu njihove potencijalne uloge u smislu podržavanja budućih borbi za “pravo na hibridni grad”.

Predavanje će biti fokusirano na ICT infrastrukturu kao commons, odnosno “pravo na hibridni grad“ od koncepta “prava na grad” koji je uveo francuski filozof Henri Lefebvre, a u svetlu novog informacionog prostora koji ICT uvode u savremenu urbanu okolinu. Takvi prostori uključuju upotrebu društvenih mreža, medija za lociranje, e-participativne platforme, online komšijske zajednice, i tako dalje. Drugačije od fizičkog urbanog prostora koji prekriva, ovaj novi i brzo-rastući virtualni prostor praktično nema nikakva ograničenja u smislu kapaciteta. Ipak, ovaj prostor je ispunjen nejednakostima u smislu pristupa, reprezentacije, participacije, i vlasništva. Ovo predavanje istražuje ulogu bežične tehnologije koja omogućava jednostavan razvoj lokalnih mreža koje operišu izvan javnog internet, kao i ulogu besplatnog i otvorenog društvenog softwera koji omogućava jednostavan razvoj kastomizovanih lokalnih aplikacija, dozvoljavajući građanima da oblikuju svoj hibridnih prostor u nastajanju.

Uključite se u Facebook live prenos predavanja! Svi zainteresovani koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju predavanjima, mogu ih pratiti uživo preko facebook stranice Nove Iskre.

Drugo predavanje ‘Hibridni trotoar kao urbani commons’ Ileane Apostol ispituje metofaru trotoara u kontekstu “hibridne” prirode naših savremenih gradova, uključujući i njegovu ulogu u omogućavanju protoka informacija među sugrađanima u neformalnoj atmosferi, kako bi potaknuli sveobuhvatno razumevanje mogućnosti ponovnog prisvajanja urbanog prostora.

Gradske ulice i njihovi trotoari mogu se razumeti kao ekstenzija ličnog prostora stanovnika grada, koji igraju ključnu ulogu u procesu lokalizacije društvenih razmena i konačno i samog životnog prostora. U tom smislu trotoari su fizičke manifestacije prava na grad njegovih stanovnika; njihova upotreba i organizacija ilustruju posebno razumevanje urbanih commonsa. U isto vreme, magični univerzum raznolikog i neočekivanog na trotoaru stvara privremeni osećaj zajedništva. Predavanje će takođe diskutovati kooperativno stanovanje shvaćeno prvo kao politički process, pre nego postane materijalni prostor u gradu.

Studije zajedničkog će kroz niz predavanja i radionica pokriti teme poput promišljanja različitih alternativa kapitalizmu, nasleđa i mogućnosti samoupravljanja, te mogućnostima tehnološkog, ekonomskog i urbanog razvoja koji je vođen idejom opšteg ili zajedničkog dobra, odnosno commons.

Studije organizuju Nova IskraMinistarstvo prostora i Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a realizuju se uz podršku fondacije Heinrich Boell.

Predavači

Panayotis Antoniadis

Interdisciplinarni istraživač

Ko-osnivač neprofitne organizaije nethood.org. Njegovo profesionalno iskustvo uključuje kombinaciju dizajna i razvoj distribuiranih sistema (Computer Science Department, University of Crete), kao i Ph.D na temu ekonomije peer-to-peer mreža (Athens University of Economics and Business) i post-doc na temu politika za federalizaciju deljenih virtuelnih infrastruktura (UPMC Sorbonne Universites) i interdisciplinarno istraživanje uloge IC tehnologije u premošćavanju virtuelnih i fizičkih prostora u gradovima (ETH Zurich). Trenutno je aktivan u organizaciji različitih interdisciplinarnih događaja čiji je cilj da okupe istraživače, praktičare i aktiviste iz različitih polja oko pitanja participativnog dizajna hibridnih urbanih prostora sa fokusom na bežićnu i peer-to-peer tehnologiju.

Ileana Apostol

Istraživač

Ima PhD iz Urbanog planiranja, Univerziteta Južne Kalifornije, Ileana je istraživačica prostorne proizvodnje u informacionom dobu, i ko-osnivačica neprofitne organizacije nethood.org bazirane u Cirihu. Sa ciljem omogućavanja građanima prava na hibridni grad, sarađuje sa interdisciplinarnim timovima, predlažući različite forme urbanog istraživanja i dizajn pedagogije inspirisane Lefebrovom teorijom prostorne proizvodnje. Pre nego što se u potpunosti posvetila istraživanju, Ileana je predavala urbano planiranje i dizajn na Kalifornijskom politehničkom fakultetu, Univerziteta Južne Kalifornije i na Univerzitetu Arhitekture i Urbanizma u Bukureštu.