Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Moja javna elektronička biblioteka

Tomislav Medak će u Novoj Iskri održati jednodevnu radionicu na kojoj će pokazati proces nastanka i upravljanja bibliotekom elektronskih knjiga.

21 Jan

Datum

Subota, 21. januar

Predavač

Tomislav Medak

Vreme

10h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

Po prijavi

O radionici

subotu 21. januara Tomislav Medak će u Novoj Iskri održati jednodevni kratki kurs (radionicu) na kojoj će pokazati proces nastanka i upravljanja bibliotekom elektronskih knjiga. Ovaj kratki kurs će vam pomoći da saznate gde sve možete pronaći elektronske knjige, časopise i naučne članke? Kako da najlakše održavate elektronsku biblioteku? Kako da najlakše podelite elektronske knjige? Kako da postanete dobar virtualni bibliotekar? Kako da najlakše koristite elektronski čitač knjiga? Kako se iz njega mogu izvući beleške? Kako da sklopimo elektronske beleške i elektronsku biblioteku u strukturiranu naučnu biblioteku? Kako da maksimiziramo elektronske knjige za svoj istraživački rad?

Radionica je otvorena i besplatna za sve zainteresovane, kapacitet polaznika je ograničen na 15 osoba i stoga je neophodno registrovati se putem linka – http://bit.ly/2js5C58najkasnije do petka, 20. januara u podne. Svi prijavljeni će biti informisani o tome da li su obezbedili svoje prisustvo radionici u petak 20. januara do 19 h, a prvenstvo izbora imaće prvih 15 prijava.

Polaznici radionice treba obavezno da ponesu svoj kompjuter i eventualno, ukoliko poseduju, elektronski čitač knjiga, tablet ili pametni mobilni telefon. Savetujemo da prethodno instalirate Calibre (http://calibre- ebook.com/) i Zotero (https://www.zotero. org/).

Studije zajedničkog će kroz niz predavanja i radionica pokriti teme poput promišljanja različitih alternativa kapitalizmu, nasleđa i mogućnosti samoupravljanja, te mogućnostima tehnološkog, ekonomskog i urbanog razvoja koji je vođen idejom opšteg ili zajedničkog dobra, odnosno commons.

Studije organizuju Nova IskraMinistarstvo prostora i Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a realizuju se uz podršku fondacije Heinrich Boell.

 

Predavač

Tomislav Medak

Filozof

Tomislav Medak s nekolicinom kolega vodi teorijski program i izdavačke aktivnosti Multimedijalnog instituta/MAMA u Zagrebu. Zagovornik je slobodnog softvera i slobodne kulture, a poslednjih godina kroz rad na projektu Memory of the World/Public Library bavi se pitanjima dostupnosti znanja, ograničene uloge javnih biblioteka u digitalnom okruženju i “knjižnicama u sjeni”. Takođe je autor i izvođač sa zagrebačkim pozorišnim kolektivom BADco.