Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
4 Decembar 2018

Nova Iskra poziva domaće kompanije da se uključe u program Erasmus for Young Entrepreneurs

 

Nova Iskra pruža novu mogućnost za pan-evropsku saradnju srpskih kompanija i iskusnih preduzetnika sa mladim preduzetnicima iz sedam evropskih zemalja, kroz program Erasmus for Young Entrepreneurs!

Nova Iskra tokom 2018. i 2019. godine učestvuje u projektu Excite 2.0, programu međunarodne razmene za studijske boravke u Srbiji i širom Evrope. Razmene se realizuju putem programa Evropske Unije Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE), i pružaju šansu za 9 srpskih kompanija ili iskusnih preduzetnika da ugoste mlade preduzetnike iz Švedske, Nemačke, Španije, Slovenije, Austrije, Holandije i Slovačke tokom 2019. godine, kao i za isti broj naših mladih preduzetnika da provedu nekoliko meseci u jednoj od ovih zemalja.

Fokus programa Excite 2.0 je posebno na domen kulturnih i kreativnih industrija (CCI), sa ciljem razmene znanja i novih preduzetničkih ideja i inovacija, kao i otvaranje šansi na evropskim tržištima čime se omogućavaju internacionalizacija i razvoj poslovanja u ovim sektorima. Program obezbeđuje mesečne stipendije za boravak inostranih preduzetnika u Srbiji, tako da za domaće kompanije ne postoje nikakvi troškovi kada je u pitanju učešće u ovom programu. U centru pažnje su razmena iskustava, saradnja i međusobna podrška, u cilju boljeg razvoja kako samih mladih preduzetnika, tako i kompanija u kojima gostuju.

Uloga Nova Iskre je da bude lokalna tačka koordinacije i podrške posvećenim novim preduzetnicima (pojedincima) i kompanijama domaćinima koji su posebno aktivni u domenu kulturnih i kreativnih industrija, kako bi našli odgovarajuće i komplementarne preduzetnike iz evropskih zemalja sa kojima bi mogli da se povežu. Studijski boravci će biti realizovani tokom cele 2019. godine, u trajanju od 1, 2 ili 3 meseca, u zavisnosti od okolnosti i mogućnosti.

Sve zainteresovane kompanije i registrovani preduzetnici iz Srbije koji su aktivni u domenu kulturnih i kreativnih industrija u širem smislu (u obzir dolaze i IT kompanije i srodne delatnosti), mogu se sada prijaviti i izraziti svoje interesovanje za učešće u programu slanjem e-maila koordinatoru projekta na adresu relja@novaiskra.com. Neophodno je priložiti samo kratki profil vaše kompanije i relevantne linkove. Ubrzo nakon slanja prijave bićete kontaktirani od strane Nove Iskre u vezi sa detaljima i pripremom profila kompanije za onlajn sistem EYE programa u okviru koga se dešava “matchmaking” kompanija i preduzetnika. Konkurs za kompanije je stalno otvoren, ali veće su šanse da tokom naredne godine bude i realizovan studijski boravak i saradnja ukoliko prijave stignu ranije, idealno pre kraja 2018, ili tokom januara i februara 2019. godine.

Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE) je međunarodna razmena koja novim, ambicioznim preduzetnicima (New Entrepreneurs – NE) pruža šansu da uče od iskusnih preduzetnika (Host Entrepreneurs – HE) koji vode mikro i mala preduzeća u partnerskim zemljama. Razmena iskustva se odvija tokom studijskog boravka sa iskusnim preduzetnicima, koji novima pomažu da razviju nove veštine potrebne da bi se vodila mala firma. Domaćini imaju priliku da dobiju novu perspektivu svog posla, kao i priliku za saradnju sa inostranim partnerima i uče o novim tržištima. Boravak novih preduzetnika je delimično finansiran od strane Evropske unije. Od 2009. godine kada je otvoren program, mobilnost preduzetnika je značajno povećana, što ostavlja pozitivan uticaj na evropsku ekonomiju. Istraživanja pokazauju da program razvija preduzetničke sposobnosti učesnika, kao i kompetencije koje su od velike važnosti za njihove novo-uspostavljene biznise.

Više detalja o projektu Excite2.0 i programu Erasmus for Young Entrepreneurs na sajtu Nove Iskre – https://novaiskra.com/excite-2-0-creative-exchange/