Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Photography as a practice for re-imagining the world

Nova Iskra predstavlja istaknute švedske umetnike čiji je rad fokusiran na fotografiju i objavljivanje konceptualnih i umetničkih knjiga.

20 Oct

Datum

Četvrtak, 20. oktobar

Vreme

18h

Jezik programa

Engleski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

Klara Källström i Thobias Fäldt tokom oktobra, novembra i decembra borave i rade u Beogradu u okviru ovogodišnjeg Designer in Residence programa, a svoje projekte će predstaviti u Novoj Iskri u četvrtak, 20. oktobra u 18 h.

Kroz predavanje nasloveljeno Photography as a practice for re-imagining the world, biće predstavljeni njihovi brojni umetnički i izdavački projekti. Zajedno sa dizajn studiom 1:2:3, oni vode B-B-B-Books, izdavačku platformu koja se bavi metodologijama naracije i vizuelne kulture. 2011. godine, počeli su i projekat Vikiland, koji se bavi medijskom slikom osnivača Wikileaks Juliana Assangea. Iste godine započeli su niz radova koji se bave reprezentacijama grčke krize, dok je serija Last of the Lucky počela da se oblikuje kada su se sreli sa bivšeg fotoreportera Fidela Kastra, koji im je na raspolaganje poslednje rolne 35mm filma koje su postojale na Kubi.

Nova Iskra sa zadovoljstvom objavljuje prvo gostovanje u okviru ovogodišnjeg ciklusa rezidencijalnog programa Designer in Residence, koji se ove godine realizuje u saradnji sa organizacijama iz Švedske, Francuske i Slovačke, uz učešće osam autora.

Program je deo platforme Create in Residence, u kojoj učestvuje i rezidencijalni program za pisce koji vodi beogradski književni festival Krokodil.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa, a od 2014. godine, kroz program je prošlo više od 30 autora.

U okviru programa Designer in Residence 2016, tokom jeseni dvojica autora iz Srbije (Vuk Palibrk i Željko Lončar) izabrani na bazi otvorenog poziva provešće po mesec dana u Malmeu i Marseju, dok će Nova Iskra ugostiti dvoje dizajnera iz švedske, tri autora iz Slovačke i jednog iz Francuske, koji će do kraja godine uzeti učešće u programima Nove Iskre. Projekat ove godine podržavaju IASPISŠvedski institutFrancuski Institut u Beogradu i Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije, a partneri su kulturni centar Stpln (Malme), Creative Industry SK (Košice) i AMICenter (Marsej).

Predavači

Klara Kallstrom

Klara Källström

Umetnica

Klara Källström radi u oblastima fotografije, teksta, umetničkih instalacija i izdavaštva. Njen rad se fokusira na proizvodnju znanja, kroz istraživanje medijskih pitanja, istorijskih narativa i opisivanje i percepciju političkih događaja. Tokom godina, Klara i Thobias su proizveli veliki broj radova koji se odnose na mesta koja prolaze kroz paradigmatske promene. Oni nastoje da aktiviraju istorijske slojeve i pojmove neizvesnosti i slučajnoti, kako bi se skrenuli pažnju na jaz između onoga što je vidljivo i što je rečeno.

Thobias Faldt

Thobias Fäldt

Umetnik

Thobias Fäldt radi u oblastima fotografije, teksta, umetničkih instalacija i izdavaštva. Njegov rad se fokusira na proizvodnju znanja, kroz istraživanje medijskih pitanja, istorijskih narativa i opisivanje i percepciju političkih događaja. Tokom godina, Klara i Thobias su proizveli veliki broj radova koji se odnose na mesta koja prolaze kroz paradigmatske promene. Oni nastoje da aktiviraju istorijske slojeve i pojmove neizvesnosti i slučajnoti, kako bi se skrenuli pažnju na jaz između onoga što je vidljivo i što je rečeno.