Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Tehnološki razvoj i postkapitalistička tranzicija

Tomislav Medak će u svom predavanju ‘Tehnološki razvoj i postkapitalistička tranzicija‘ poći od analize strukturne funkcije tehnologija i tehnološkog razvoja u kapitalizmu.

20 Jan

Datum

Petak, 20. januar

Predavač

Tomislav Medak

Vreme

18h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

Nova Iskra

Ulaz

slobodan!

O predavanju

Ovog petka, 20. januara sa početkom u 18h u sklopu Studija zajedničkog u Novoj Iskri se održava peto javno predavanje ‘Tehnološki razvoj i postkapitalistička tranzicija‘ Tomislava Medaka. Sledećeg dana 21. januara u subotu, Tomislav će održati praktičnu radionicu pod nazivom ‘Moja javna elektronička biblioteka: Od bibliotekara-amatera do istraživača-otkrivača, od ukoričene knjige do digitalnih bilježaka

Tomislav Medak će u svom predavanju ‘Tehnološki razvoj i postkapitalistička tranzicija‘ poći od analize strukturne funkcije tehnologija i tehnološkog razvoja u kapitalizmu. Prikazaće kako vodeće tehnologije koje nose procese kontejnerizacije, kompjuterizacije i finansijalizacije omogućuju reprodukciju kapitalističkih odnosa u planetarnim razmerama, upravo kao što strukturna dinamika kapitalističkih odnosa uslovljava smer tehnološkog razvoja.

Uključite se u Facebook live prenos predavanja! Svi zainteresovani koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju predavanju, mogu da ga prate uživo preko facebook stranice Nove Iskre.

Ukratko, sistemsku promenu nije moguće izvesti iz razvoja proizvodnih snaga, bilo akceleracijom procesa poput automatizacije, bilo reaproprijacijom pojedinih tehnoloških sistema. Integriranost tehnoloških sistema u socijalni metabolizam kapitalizma baziran na eksploataciji i ekstrakciji stoga postavlja granice na promišljanje uloge tehnologija u postkapitalističkoj tranziciji. Uprkos tome, antisistemske snage ne mogu ni zanemariti problematiku tehnologija i tehnološkog razvoja, ako žele da izgradnja novih društvenih odnosa ne postane žrtvom produžene reprodukcije starih kroz interciju tehnoloških sistema.

Studije organizuju Nova Iskra, Ministarstvo prostora i Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a realizuju se uz podršku fondacije Heinrich Boell.

Predavač

Tomislav Medak

Filozof

Tomislav Medak s nekolicinom kolega vodi teorijski program i izdavačke aktivnosti Multimedijalnog instituta/MAMA u Zagrebu. Zagovornik je slobodnog softvera i slobodne kulture, a poslednjih godina kroz rad na projektu Memory of the World/Public Library bavi se pitanjima dostupnosti znanja, ograničene uloge javnih biblioteka u digitalnom okruženju i “knjižnicama u sjeni”. Takođe je autor i izvođač sa zagrebačkim pozorišnim kolektivom BADco.