Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
21 April 2021

Predstavljamo “Biljarnicu”, školu poznavanja lekovitog bilja!

 

Ukoliko želite da upoznate tajne lekovitog bilja, saznate kako i kada se biljke beru i suše, kako se upotrebljavaju i kombinuju, kako da ih prepoznate u prirodi i od njih napravite preparate, Biljarnica je baš za vas!

Tokom dvomesečnog kursa, Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, će vas voditi kroz magični svet moćnih biljaka. Polazinici će od 19. maja do 7. jula imati priliku da upoznaju lekovite biljke u njihovom prirodnom staništu, da nauče da ih razlikuju od sličnih vrsta i da savladaju tehnike branja i sušenja bilja. 

Momčilo se lekovitim biljkama bavi skoro 28 godina, od daleke 1993. Godinama unazad uređuje sajt i Youtube kanal “Snaga bilja” koji su posvećeni proučavanju lekovitosti, upotrebe i sakupljanja bilja. O lekovitim biljkama piše u redovnoj rubrici u dnevnom listu “Blic”, a svakog utorka je gost u Jutarnjem programu RTS1.

Biljarnica će vas naučiti: 

  1. Šta su lekovite biljke, kojim mehanizmima deluju na naše zdravlje i koje su osnovne grupe aktivnih sastojaka lekovitih biljaka
  2. Kako se i od kojih biljaka prave infuzi, dekokti, tinkture, uljani macerati i melemi
  3. Biljne mešavine – kako se prave, koliko dugo se uzimaju
  4. Kontraindikacije i bezbednost upotrebe lekovitih biljaka, otrovne biljke
  5. Kako se gaje lekovite biljke u gradskim i ruralnim uslovima i kako gajenje biljaka pretvoriti u biznis? Lekovite biljke u poljoprivredi (prirodna đubriva i insekticidi)
  6. Lekovite biljke za decu
  7. Osnove aromaterapije – šta su etarska ulja, kako deluju i kako se pravilno upotrebljavaju
  8. Lekovite i samonikle biljke u kuhinji

 

Predavanja će se održavati od maja sredom od 18h u prostoru Nove Iskre Savamala (Gavrlila Principa 43), dok će se praktična nastava izvoditi vikendom u prepodnevnim časovima i podrazumevaće izlet u prirodu i laganu šetnju u trajanju od dva do tri sata. Paralelno će biti oformljena grupa za sve one koji nisu u mogućnosti da iz nekog razloga prate uživo dolazeći na lokacije.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem linka do 10. maja!