Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

“Biljarnica” – škola poznavanja lekovitog bilja

Saznajte kako i kada se biljke beru i suše, kako se upotrebljavaju i kombinuju i kako da ih prepoznate u prirodi i od njih napravite preparate.

19 May

Datum početka

19/05/2021

Lokacija

Nova Iskra

7 Jul

Datum završetka

7/07/2021

Trajanje

7 nedelja

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

/

Kotizacija

36.000 RSD*

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Tokom dvomesečnog kursa, koji se sastoji od 16 školskih časova teorijske nastave i 16 školskih časova prakse u prirodi, Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, će polaznike voditi kroz magični svet moćnih biljaka. Učesnici će imati priliku da upoznaju lekovite biljke u njihovom prirodnom staništu, da nauče da ih razlikuju od sličnih vrsta i da savladaju tehnike branja i sušenja bilja. 

Biljarnica će vas naučiti: 

  1. Šta su lekovite biljke, kojim mehanizmima deluju na naše zdravlje i koje su osnovne grupe aktivnih sastojaka lekovitih biljaka
  2. Kako se i od kojih biljaka prave infuzi, dekokti, tinkture, uljani macerati i melemi
  3. Biljne mešavine – kako se prave, koliko dugo se uzimaju
  4. Kontraindikacije i bezbednost upotrebe lekovitih biljaka, otrovne biljke
  5. Kako se gaje lekovite biljke u gradskim i ruralnim uslovima i kako gajenje biljaka pretvoriti u biznis. Lekovite biljke u poljoprivredi (prirodna đubriva i insekticidi)
  6. Lekovite biljke za decu
  7. Osnove aromaterapije – šta su etarska ulja, kako deluju i kako se pravilno upotrebljavaju
  8. Lekovite i samonikle biljke u kuhinji

Prijave za “Biljarnicu” su otvorene do 10. maja na linku!

Kome je namenjeno?

Ovaj kurs je namenjen svima onima koji žele da saznaju više o lekovitim biljkama i mogućnostima njihove upotrebe, kroz opširnu teoriju i praksu.

Šta dobijam?

Predavanja u trajanju od 2×45 minuta sa pauzom od 15 minuta između, održavaće od 19. maja sredom u 18h u našem prostoru Nove Iskre Savamala (Gavrila Principa 43). Praktična nastava izvodiće se vikendom u prepodnevnim časovima i podrazumevaće izlet u prirodu uz laganu šetnju u trajanju od dva do tri sata, tokom koje će polaznici naučiti da prepoznaju, pravilno beru i upotrebljavaju određene biljke, dok u pauzama pripremamo čaj koji pijemo u prirodi. 

Specifičnost ovog programa je što će paralelno biti oformljena grupa za online pohađanje “Biljarnice”, namenjena svima koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti da kurs prate uživo dolazeći na lokacije. Na taj način će moći da prate program u bilo koje vreme bez obzira gde se nalaze, tako što će dobijati link sa snimljenim predavanjem kojem će samo oni moći da pristupe u roku od 5 dana. Online polaznici takođe imaju mogućnost interakcije sa predavačem, kako bi mogli da postavljaju pitanja na koja će dobiti odgovor na sledećem predavanju. Za razliku od grupe koja će pratiti predavanja u realnom vremenu, broj polaznika online verzije kursa nije ograničen. 

*Cena standardnog kursa je 36.000 RSD, uz mogućnost plaćanja u tri rate i ograničen broj mesta na 15 polaznika. Cena online kursa je 24.000 RSD, uz mogućnost plaćanja u dve rate i neograničen broj mesta.

Kako ću učiti?

Prijavljeni dobijaju poseban dokument sa datumima i drugim detaljima programa kada budu tačno određeni.

Za sve polaznike ćemo pripremiti i e-book sa materijalom koji će predstavljati rezime onoga što smo naučili na predavanjima i u prirodi. Svi polaznici koji budu odslušali barem 80% programa, dobijaju sertifikat organizatora kao zvaničnu potvrdu svog znanja.

Predavač

Momcilo Antonijevic

Momčilo Antonijević

Novinar

Novinar, urednik, kulturolog, narodni travar i gerila baštovan, rođen je u Užicu 1980. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2004, a četiri godine kasnije i magistrirao na istom fakultetu na katedri za Teoriju kulture. Piše i izveštava o lekovitim biljkama za Blic i RTS. Autor je bloga i youtube kanala Snaga bilja. Biljke sakuplja od 13. godine. Kuva od 19. Ozbiljno putuje od 21, a 2018. objavio je zbirku putopisa Kako sam postao putnik i prestao da budem turista. Svoju ljubav prema biljkama, kuvanju i pisanju objedinio je u zbirci recepata od divljeg, lekovitog i samoniklog bilja Divlji kuvar. Živi, radi i sadi u Beogradu.

Koordinator programa

Miljan Peljević

miljan@novaiskra.com

+381 (11) 4051 889