Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Praktične veštine

Za polaznike Nelt edukativnog programa, organizovan je niz studijskih poseta, prezentacija i radionica iz domena “praktičnih kreativnih veština”

25 Nov

Datum

Petak, 25. novembar

Vreme

17h

Jezik programa

Srpski

Lokacija

razne

Ulaz

Zatvoreni događaj

O radionici

Ideja je bila da se polaznicima predstave neke konkretne kreativne veštine, koje  imaju veze sa domenima dizajna zvuka, digitalne fabrikacije, savremene muzike, interaktivnog dizajna, video igara i video mapiranja. U rasponu od tri dana, učesnici programa su posetili jedan fablab i muzički studio, da bi na kraju proveli ceo jedan dan u Novoj Iskri, tokom koga su imali prilike da upoznaju različite praktične kreativne discipline.

U četvrtak, 24.novembra, posetili smo fablab PolyhedraBorko Jovanović je tokom višesatne prezentacije prisutnim polaznicima predstavio celokupni eko-sistem digitalne fabrikacije i 3d štampe, uz mnoštvo primera, a zatim i demonstrirao na koji način funkcioniše proces štampanja jednog digitalnog modela. Učesnici su pozvani i da se u budućnosti obrate Polyhedri ukoliko žele da razvijaju svoje projekte iz ovog domena.

U petak, 25. novembra posetili smo Bassivity Digital Studio u Domu sindikata, gde je domaćin bio producent Relja Milanković. Sa gostima je podelio svoja iskustva iz muzičkog biznisa, objasnio način funkcionisanja samog studija, a usledio je i spontani razgovor o izazovima digitalne distribucije muzike i promena koje su zahvatile ovu industriju usled razvoja informacionih tehnologija i interneta.

U subotu, 26. novembra, tokom celog dana u Novoj Iskri smenjivale su se prezentacije. Prvo je Milan Antić, jedan od polaznika NEP-a, govorio o analognim sintisajzerima i načinu procesiranja signala u elektronskoj muzici, a na njega se nadovezao specijalni gost Jan Nemeček, koji je govorio o modularnim sintisajzerima i savremenim pristupima komponovanju i izvođenju elektronske muzike. Milan je nastavio svoje izlaganje pričom o dizajnu zvuka za film, i korišćenju zvuka kao prostornog elementa, kroz teme kao što je radio režija ili produkcija specijalnih (zvučnih) efekata.

Dan je nastavljen prezentacijom još jednog učesnika – Andrija Radojev je na odličan način prikazao proces proizvodnje video igara i približio ga svojim kolegama kroz brzu produkciju jedne bazične video igre na licu mesta, za manje od 20 minuta. Nakon njegove prezentacije pridružio nam se Rodrigo Guzman Cazares, meksički digitalni umetnik nastanjen u našem regionu, koji je govorio o svom radu i procesu izrade interaktivnih instalacije koje uključuju audio, video, pokret i druge elemente.

 

Pored prezentacija iskusnih stručnjaka i autora, u okviru ove radionice koristili smo se i “peer-to-peer” metodlogijom, pa je nekoliko učesnika samog programa predstavilo kreativne veštine kojima vladaju ostatku grupe.

Predavači

Jan Nemeček

Muzičar

Jan Nemeček se muzikom bavi od 2003. godine, kada započinje rad sa digitalnim i ranim softverskim sintisajzerima. Pored komponovanja najrazličitih mutacija elektronske muzike, brojnih izdanja i zapaženih nastupa na najvećim festivalima u zemlji i inostranstvu, Jan se bavi i dizajnom zvuka, koristeći modularni sintisajzer u svakom koraku improvizacije. Njegovi nastupi tokom poslednjih nekoliko godina u velikoj meri prate njegovu fascinaciju zvučnim potencijalima modularnih sintisajzera. Mentori ovog jedinstvenog kursa imaju i zajednički muzički projekat Stepn‡ak, kroz koji kanališu svoju posvećenost novom muzičkom hardveru, sa akcentom na modularne sintisajzere.

Rodrigo Guzman Cazares

Digitalni umetnik

Digitalni i vizuelni umetnik, rođen u jednom od najvećih gradova na svetu, Meksiko sitiju, usred gužve i saobraćajnog haosa, nadahnuće za svoj rad pronalazi u stilu života ljudi u megapolisu. Inspirisan arhitekturom, uličnom umetnošću i digitalnom estetikom, on je fokusiran na reviziju modernog života i percepcije. Bavi se kreiranjem interaktivnih instalacije koje uključuju audio, video, pokret i druge elemente.

Borko Jovanovic

Borko Jovanović

Menadžer i inovator

Sa ogromnim menadžerskim iskustvom u raznim telekom kompanijama, naročito u vezi sa M&A,upscaling, turnaround i downsing u domenu ICT industrije. Osnivač je Polyhedra FabLaba u Beogradu koji je fokusiran na kreiranje specifičnih uslova i ekosistema za preduzetnike, inovatore i dizajnere da materijalizuju svoje ideje u prototipe i proizvode.

 

 

Relja Milanković

Muzički producent

Vodi Bassivity muzički studio u Beogradu, koji je specijalizovan za kreiranju muzike iz domena hip hopa. Od 2008. godine Bassivity Music je transformisan u Bassivity Music Group koja deluje na međunarodnom novou u okviru dve kompanije Bassivity Digital izdavačka i producentska kuća i BASSIVITY - US audio/video izdavačka kuća.