Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

How Work Works

Nova Iskra najavljuje trodnevnu međunarodnu konferenciju “How Work Works”, od 22. do 24. septembra u Beogradu.

22 Sep

Datum početka

22/09/2016

Lokacija

Bitef teatarKinoteka

 

 

24 Sep

Datum završetka

24/09/2016

Trajanje

3 dana

Jezik programa

Engleski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Zatvoreno za javnost

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Međunarodna konferencija How Work Works deo je projekta European Creative Hubs Network, koji je inicirao odsek za kreativnu ekonomiju British Council-a, a u kome Nova Iskra učestvuje zajedno sa partnerima iz Grčke, Španije, Nemačke, Belgije i Velike Britanije. Više od 150 delegata, predstavnika hub organizacija i brojnih evropskih i regionalnih “stakeholdera”, okupiće se u Beogradu na prvom od tri planirana foruma, kako bi se mapirao eko-sistem evropskih hab inicijativa aktivnih u domenu kreativnosti, edukacije i preduzetništva, i podržalo njihovo uvezivanje, razmene i razvoj kapaciteta.

Događaj će okupiti predstavnike skoro 100 hab organizacija iz Evrope, regiona i Srbije, a u bogatom programu su i predavanja predstavnika vodećih edukativnih organizacija iz domena kreativnosti – Fabrica centra iz Italije, i Hyperisland iz Švedske.

Glavni deo programa konferencije održava se 23. i 24. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci, i sastavljen je od keynote predavanja, studija slučaja, panel diskusija, networking aktivnosti i nekoliko pratećih dešavanja. Tri glavne sesije posvećene su pitanjima prostora, zajednice/publike i poslovnih modela hubova. U okviru svake od njih predstaviće se po tri organizacije čiji će predstavnici zatim učestvovati u kraćoj panel diskusiji. Program će obogatiti i predavanje profesora Jovana Čekića (FMK, Beograd), dok će pozorišni reditelj i predavač Paul Bourne (Cambridge Business School) pored svog izlaganja učesnike uključiti u interaktivnu akciju koja istražuje prirodu networkinga, komunikacije i kreativnog promišljanja. Prisutnima na otvaranju će se obratiti i Michael DavenportAmbasador EU u Srbiji.

Na konferenciji će učestvovati, menadžeri nekih od vodećih evropskih hubova iz više od 25 zemalja, kao što su Betahaus (Berlin,Sofia), Waag Society (Amsterdam), Taktal (Glazgov), Creative Edinburgh (Edinburg), Factoria Cultural (Madrid),Sektor5 (Beč), Todos (Lisabon), Cable Factory (Helsinki), Stpln (Malme),The Roco (Šefild), The Trampery (London), La Vallée (Brisel),Bios/Romantso  (Atina), Republikken (Kopenhagen), PoligonRoglab(Ljubljana), MOB makerspace (Barselona), Atölye Labs  (Istanbul), TheFusebox (Brajton), Frappant (Hamburg), Design Terminal (Budimpešta) kao i brojni drugi, uključujući sve lokalne i regionalne inicijative.

Forum će kroz svoju temu istraživati fluidnu paradigmu rada, posebno promatranu kroz prizmu kreativnih habova, imajući u vidu da ove organizacije imaju klučnu ulogu u pružanju podrške mladim preduzetnicima i kreativcima širom kontinenta i razvoju lokalnih kreativnih industrija.

Stoga će tokom konferencije biti predstavljena i publikacija How Work Works: An inventory of effects, u kojoj se nalazi sedam kritičkih tekstova autora iz Srbije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država koji se bave savremenim promenama u polju rada, kao i vizuelni prilozi beogradskog umetnika Dušana Rajića.

Projekat European Creative Hubs Network je podržan od strane Evropske komisije, dok realizaciju konrferencije How Work Works podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije i niz lokalnih partnera kao što su Jugoslovenska kinoteka, Bitef teatar, GI Group, Diagonala 2.0 i Muzej Macura.

www.creativehubs.eu 

Forum će kroz svoju temu istraživati fluidnu paradigmu rada, posebno promatranu kroz prizmu kreativnih habova, imajući u vidu da ove organizacije imaju klučnu ulogu u pružanju podrške mladim preduzetnicima i kreativcima širom kontinenta i razvoju lokalnih kreativnih industrija.

Kome je namenjeno?

Konferencija je zatvorena za javnost, ali će zainteresovana publika biti u prilici da isprati nezvanično otvaranje konferencije u četvrtak, 22. septembra u 19 h, u Bitef teatru. Tom prilikom biće održana dva predavanja predstavnika vodećih evropskih edukativnih platformi iz polja kreativnosti – Fabrica Hyperisland.

Predavači

Sam Baron

Sam Baron

Industrijski dizajner

Sam Baron je kreativni direktor u Fabrici. Po obrazovanju je industrijski dizajner, a studirao je na akademijama u Sent Etjenu i Parizu. Kao nezavisni dizajner i konsultant sarađivao je sa kompanijama kao što su Benetton, Luis Vuitton, L’Oreal, Vista Alegre i druge. Posebno radi na projektma dizajna izložbi i enterijerima, sa prepoznatljivim pristupom koji kombinuje umetnički i dizajnerski pristup. Filip Stark ga je 2010. godine svrstao među “deset dizajnera koji će obeležiti narednu deceniju”. Od 2006. godine vodi dizajn studio u okviru Fabrice.

Jon Barnes

Predavač

Član tima zadužen za strateška partnerstva u Hyper Islandu.  Jon je posvećen “redizajniranju organizacija” i često govori na konferencijama, pored predavačkog angažmana na fakultetu HEC u Parizu. Trenutno priprema knjigu (democracy)2: what if the internet had been invented before democracy.

Paul Currion

Paul Currion

Arhitekta

Konsultant koji radi u domenima urbanizama, humanizma i kulture. Magistrirao je arhitekturu u Londonu i specijalizovan je za studije životne sredine i energetike. Poreklom je iz Velike Britanije, a dugi niz godina živi i radi u Beogradu kao jedan od članova inicijative Ko Gradi Grad. Aktivan je pridruženi član brojnih incijativa među kojima se ističu Beogradska zvučna mapa i Kritična masa. Takođe je pisac čija je fikcija i dokumentarna literatura objavljivana u brojnim stručnim magazinima, a piše redovnu rubriku vesti za humanitarni sajt IRIN. Dugi niz godina je radio u zemljama koje su prolazile kroz različite političe izazove, uključujući Kosovo, Avganistan i Irak, a nedavno je napisao vodič za procenu humanitarnih potreba u urbanim sredinama.

Jovan Čekić

Umetnik

Diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirao na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum. Izlaže od 1975. godine. Dobitnik je nagrade Memorijala Nadežda Petrović i nagrade Oktobarskog Salona. Bio urednik za teoriju u časopisu Moment. Do 1997. godine je bio direktor i glavni urednik New Momenta, časopisa za vizuelnu kulturu. 1998. godine je objavio knjigu Presecanje haosa (Geopoetika) i monografiju Art Sessions: Era Milivojević (2001). Bio je umetnički direktor i selektor BELEF-a 2003. i 2004. godine i umetnički direktor Bijenala mladih u Vršcu 2002. godine. Bio je gostujući profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kao i na Likovnoj Akademiji na Cetinju. Urednik je edicije Art u izdavačkoj kući Geopoetika.

Ove godine objavljena je njegova nova knjiga Izmeštanje horizonta, u izdanju FMK-a, u kojo se Čekić dotiče i tema o kojima će govoriti tokom svog predavanja u Novoj Iskri. Profesro Čekić bio je jedan od prvih gostujućih predavača u okviru edukativnog programa Nove Iskre, sa zapaženim  seminarom Kreativne strategije održanim 2013. godine.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897