Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

”How we eat can change the world”

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na radionicu ‘’How we eat can change the world’’ posvećenu održivom načinu ishrane. Radionica je deo inicijative Food for tomorrow #ForktoField, pokrenute od strane Švedskog instituta.

27 Sep

Datum početka

27/09/2018

Lokacija

Nova Iskra

/

Datum završetka

/

Predavač

Marija Stojanovski

Trajanje

17 - 20h

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

/

Kotizacija

300 RSD

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Etička, održiva ili ekološki prijateljska hrana? Da li znate razlike? Zašto bi zdrava ishrana trebala da podrazumeva i razumevanje o tome odakle hrana dolazi? U inovativnom formatu neformalnog predavanja i inspirativnog razgovora uz zdrav obrok sačinjen isključivo od namirnica biljnog porekla dobićete odgovore na ova i mnoga druga pitanja.

Švedski Institut je 2017. pokrenuo trogodišnju regionalnu inicijativu Food for Tomorrow, koja targetira nosioce promena i inovatore koji rade sa/u okvirima održivog sistema hrane na Zapadnom Balkanu i (u)Švedskoj. Inicijativa ima za cilj da podrži lokalne akcije sa globalnim potencijalom i da na različite načine kreira nove mreže između aktera koji rade sa hranom -od viljuške do polja, #ForktoField.

Projekat je ko-kreiran od strane Švedskog Instituta i lokalnih partnera iz regiona kako bi osigurali relevantan ishod i rezultate. #ForktoField ima za cilj pružanje znanja, ideja, uvida i inspiracije kako bi pomogao ljudima i preduzetnicima da razumeju kako da postignu održivije lokalne sisteme. Partneri će se fokusirati na kolaborativno učenje i međusobnu interakciju učesnika na osnovu njihovih znanja i iskustava.

Potrebni su nam novi načini razmišljanja o tome kako jedemo i kako možemo da promenama ličnih navika i razumevanjem sistema koji okružuje proizvodnju, distribuciju i konzumiranje hrane utičemo na celokupno društvo.

Šta dobijam?

Cilj radionice je da iniciramo razgovor, da se inspirišemo, razmenimo znanja i iskustva i upoznamo osnove zdravije ishrane. Srušićemo sve mitove i zablude da je zdrava (is)hrana skupa, neukusna i prekomplikovana. Na radionici ćemo pokriti teme organske i sezonske hrane, planiranju zdravih dnevnih jelovnika, značaju pravilno izabranih namirnica, konceptu urbanih bašta, načinu konzumiranja hrane koji doprinosi očuvanju životne sredine, o pravim izvorima energije, inspirativnim i brzim receptima, pronalasku radosti i kreativnosti u kuhinji i mnogim drugim bitnim temama.

Predavač radionice je Marija Stojanovski, Nutricionista-dijetetičar i osnivač TikaTakaVege kuhinje, koja će nam zajedno sa Nikolom Ratkovićem (kuvar sa širokim poznavanjem Grčke i Mediteranske kuhinje) spremiti ukusni i zdravi obrok, cena jedne porcije će iznositi 300 rsd.

Predavač

Marija Stojanovski

Marija Stojanovski

Nutricionista

Marija je diplomirala 2007. godine i od tad se stalno usavršava. Istražuje razne principe tradicionalne zdravije ishrane od domaće, makrobioričke, ajurvedske, vegeterijanske i veganske do najsavremenijih otkrića nauke u domenu ishrane, i od svega toga koristi najbolje. Veruje u intuitivno i nadahnuto kuvanje, začinjeno ljubavlju.

 

Koordinator programa

Miljan Peljević

miljan@novaiskra.com

+381 (11) 4051 889