Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Radionica tradicionalnog švedskog tkanja Emelie Röndahl

Ovogodišnja gošća rezidencijalnog programa za dizajnere “Dizajner u rezidenturi”, koji realizuju Nova Iskra i IASPIS, je Emelie Röndahl, koja će 2. i 3. novembra održati radionicu “RYA”, što je ujedno i naziv specifične tehnike tkanja sa kojom radi.

2 Nov

Datum početka

2/11/2018

Lokacija

/

3 Nov

Datum završetka

3/11/2018

Predavač

Emelie Röndahl

Trajanje

2 dana

Jezik programa

Engleski

Programski slotovi

/

Kotizacija

1.800 RSD

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

U saradnji sa Švedskim institutom, Nova Iskra od 2014. godine učestvuje u kreiranju platforme Create In Residence, čiji je sastavni deo program DESIGNER IN RESIDENCE. Iz godine u godinu, programu se priključuju nove organizacije, pa su saradnje razvijene i sa Slovačkom, Nemačkom i Francuskom. Ovogodišnji učesnici programa su Karkatag kolektiv iz Srbije, koji će tokom novembra boraviti u Marseju, Charlotte de Sedouy koja će u isto vreme biti u Beogradu, kao i Emelie Röndahl.

Emelie trenutno učestvuje na četvrtom Istanbulskom bienalu dizajna kroz projekat prave saradnje sa učesnicima iz celog sveta – Google weaving stop-time.

Google Weaving Stop-time je online projekat umetničkog tkanja u kojem tkači i tkalje iz čitavog sveta dele iskustvo tkanja, sa fokusom na “ghiordes” veza (turski vez ili ria vez). Svi učesnici u projektu su napravili barem jednu tapiseriju, zasnovanu na tumačenju slike preuzete sa interneta koristei reči “textile labor Turkey” u Google pretrazi slika. Sve tapiserije su izložene zajedno, na neki način imitirajui algoritam google pretrage. Izložba je trenutno postavljena u Istanbulu, u sklopu 4. Istanbulskog bienala dizajna (http://aschoolofschools.iksv.org/).

Emelie Röndahl će tokom novembra meseca takođe realizovati izložbu u galeriji Transformart u Beogradu, čije otvaranje je najavljeno za 10. novembar u 19 h. Izložba će biti otvorena do 20. novembra. Radionica i dvomesečni boravak Emelie Röndahl u Beogradu realizuju se uz podršku IASPIS-a.

Kome je namenjeno?

Radionica je namenjena svima koji su zainteresovani za ovakvu vrstu tkanja, ili za tkanje uopšte, ali su kapaciteti radionice ograničeni na 20 učesnika.

Šta dobijam?

Svi zainteresovani za učešće u radionici moraju se prijaviti najkasnije do četvrtka, 1. novembra u 12h. Kapaciteti su ograničeni na 20 učesnika, koji će do kraja istog dana dobiti obaveštenje da li će moći da učesvuju u radionici ili ne, dok će oni koji su pozvani da budu učesnici dobiti instrukcije za plaćanje kotizacije u iznosu od 1.800 RSD. Kotizacija pokriva troškove radionice i materijala – drvenog razboja (format a3) i vune. Svi učesnici će zadržati rad koji budu realizovali tokom radionice. O lokaciji održavanja radionice odabrani učesnici biće obavešteni nakon što uplate kotizaciju.

Predavač

Emelie Röndahl

Dizajner

Emelie Röndahl trenutno pohađa doktorske studije iz domena zanata na Akademiji za dizajn i zanate (HDK) u Geteborgu, Švedska. Studirala je i dve godine tradicionalnog (švedskog) tkanja u dve različite “narodne srednje škole”, skandinavske institucije za obrazovanje odraslih koje su priprema za višu zanatsku edukaciju. Trenutno učestvuje na četvrtom Istanbulskom bienalu dizajna kroz projekat prave saradnje sa učesnicima iz celog sveta – Google weaving stop-time.