Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

AKS ME ANYTHING # 4

Besplatne stručne konsultacije sa vodećim ekspertima iz domena kreativnih industrija, preduzetništva, menadžmenta i pitanja intelektualne svojine. Ovoga puta gostujemo na Tjednu dizajna u Zagrebu!

25 Apr

Datum početka

25/04/2014

Lokacija

Lauba, Zagreb

25 Apr

Datum završetka

25/04/2014

Trajanje

2 sata

Jezik programa

Srpski/Hrvatski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

U poslednjih petnaestak godina “design week“ je postao standardni format kroz koji se širom svieta slavi dizajn. Hrvatska je jedna od retkih razvijenih evropskih zemalja koje još uvek nemaju svoju nedelju dizajna. U Zagrebu će od 23. do 27. aprila biti održan upravo prvi Tjedan dizajna Zagreb. Osnovu programa Tjedna dizajna 2014. čine tri dobro poznata hrvatska događaja iz područja dizajna – šesta po redu Auto(r)konferencija o dizajnu automobila, četvrti Sudnji dan, nezavisni festival kreativnih komunikacija i peta po redu Produkteka, platforma produkt dizajna.

Kroz sinergiju i saradnju sa domaćim i regionalnim partnerskim organizacijama i pojedincima, Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalca (HDNP) će na Tjednu dizajna Zagreb predstaviti programe Coworking & dizajnCrowdfunding & dizajnPeer-to-peer (P2P) radionice i freelance diskusije o potrebama i problemima kao i načinima suradnje i udruživanja nezavisnih profesionalaca iz segmenta kreativnih industrija.

Posebno iznenađenje programa je gostovanje trademark događaja AKS MEANYTHING Dizajn inkubatora Nova Iskra. AKS ME ANYTHING u okviru #tdzgorganizuje Dizajn inkubator Nova iskra, uz podršku Coworking Croatia, udruženja Boonika, a na njemu će sudjelovati više od četrnaest vodećih stručnjaka iz Hrvatske i regiona. Biće ovo četvrto, i do sada najveće izdanje ovog specifičnog formata koji Nova Iskra realizuje kvartalno u Beogradu, uz ovakva specijalna gostovanja i regionu.

Svoje učešće su potvrdili:

Vanja Blumenšajn (Señor), za polje kreativne direkcije
Zoran Đukić i Jan Pavlović (Đukić+Pavlović), za polje vizuelnih komunikacija
Bojan Kanižaj (solo dolo), za polje interaktivnog dizajna
Marko Pavlović, za domen produkt dizajna
Vedran Družina (Archisquad), za domen arhitekture
Andreja Bistričić i Maja Merlić (DIORALOP), za polje modnog dizajna
Romano Decker i Dejan Kutić (DECKER+KUTIĆ), za domen dizajn-fotografije
Morana Matković (Lauba), za polje izlagačkih i kustoskih praksi
Vibor Cipan (UX passion), za područje startup kulture i user-inerface
Anđela Buljan Šiber (iZone), za domen preduzetništvo i biznis
Marko Radenković (Nova Iskra), za polje projektnog i dizajn menadžmenta
Eva Perčič i Luka Piškorič (Slovenia Crowdfunding), za domen crowdfundinga
Suzi Vitezica i Ivana Nobilo (Hrvatske autorske agencije), za polje autorskih prava i intelektualne svojine

#TDZG pop-up coworking zona svojevrsni je zajednička kancelarija svih posetilaca i gostiju Tjedna dizajna Zagreb, u kojem će svi moći da obave svoje svakodnevne poslovne obaveze uz besplatni WiFi, struju i stolove, a u kojoj će se održati i niz sastanaka i diskusija kreativnih zajednica koje je inicirala, ili sa kojima surađuje inicijativa Coworking Croatia.

Prijavi se za besplatne konsultacije sa vodećim strušnjacima iz domena kreativnih industrija, biznisa, preduzetništva, intelektualne svojine i drugih srodnih oblasti – iz Hrvatske i čitavog regiona!

Kome je namenjeno?

Događaj je osmišljen tako da najviše pomogne onima koji rade na konkretnim projektima i/ili imaju konkretna pitanja iz domena dizajna, arhitekture, startupa, biznisa, art direkcije, komunikacijske strategije, brendinga, pravnih i administrativnih pitanja, intelektualne svojine, oblikovanja, proizvodnih procesa, osnivanja preduzeća i drugih relevantnih tema. Za učešće se mogu prijaviti i studenti završnih godina fakulteta koji imaju konkretna pitanja vezana za svoje završne radove ili druge projekte koji nemaju veze sa nastavom.

Šta dobijam?

Najviše tri besplatne 15-minutne stručne konsultacije sa vodećim domaćim ekspertima.

Predavači

Marko Radenković

Menadžer

Marko Radenković je producent mlađe generacije, rođen 1984. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, smer Menadžžment i produkcija u pozorištu, radiju i kulturi. Trenutno je angažžovan kao asistent na predmetu Menadžžment u kulturi profesorke Milene Dragićević Šešić. Jedan od osnivača Festivala Internacionalnog Studentskog Teatra (FIST), a učestvovao je u organizaciji brojnih događaja u oblasti kulture u Beogradu - 45. Oktobarski salon, 40. BITEF Festival i brojni drugi. Bio je ko-autor projekta "Avantura Cooltura", producent je međunarodnog serijala izložžbi "Internacionalni laserski samit jeftine grafike". Ima desetogodišnje iskustvo iz domena event menadžmenta, video i filmske produkcije i kreativne direkcije projekata. Od 2011. godine fokusiran je na projekat dizajn inkubatora Nova Iskra, čiji je generalni menadžer.

Suzi Vitezica

Advokatica

Suzi Vitezica je advokat u Odvjetničkom društvu Hraste & Partneri i Hrvatskoj autorskoj agenciji. Specijalista je u područiju zakona o intelektualnoj svojini. Glavni je advokat za patente u TANA patenti d.o.o. gde obuhvata sve aspekte patentnog prava (savetovanje klijenata, parnice, procesuiranje patenata, zaštita i provera prava na patente, povrede patenata, licenciranje i ugovaranje u celini). Upisana je u registar ovlašćenih zastupnika Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo kao advokat za patente i zaštitne znakove, a advokat je i u području Evropskih patenata. Članica je Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske udruge odvjetnika za patente i zaštitne znakove (zamenik predsednika), AIPPI (International Association for the Protection of Intellectual Property) i INTA (International Trademark Association).

Luka Piškorič

Preduzetnik

Luka Piškorič je suosnivač crowdfuding.si - slovenačke crowdfunding inicijative i strateški je konsultant na više crowdfunding kampanja koje su mnoge mlade kreativce i inovatore usmerili i pretvorili u uspešne startup-ove. Suosnivač je slovenske coworking inicijative i Poligon kreativnog centra - autonomne coworking platforme za mlade profesionalce, kreativne zajednice i startupe koje deluju u područiju kreativne ekonomije, socijalnog preduzetništva i kulture.

Jan Vranjek

Menadžer

Jan Vranjek je savetnik u Crowdfunding.si i vodio je nekoliko crowdfunding projektata od ideje do start-up s naglaskom na razvoj crowdfunding proizvoda. Jan je takođe ključan član Poligon tima. Njegova pozadina su korporativne finansije i savetovanja, s dodatnim iskustvom u copywriting-u, e-commerce i marketingu u socijalnim medijima.

Anđela Buljan Šiber

Konsultantica

Anđela Buljan Šiber je vlasnica kompanije iZone za savetovanje u području digitalnog marketinga i deo kompanije HURA­e za digitalne komunikacije. Pre toga radila je dugi niz godina u marketinškoj agenciji McCann Erickson na strategiji i razvoju poslovanja za koju je 2008. godine pokrenula i digitalnu agenciju McCann Digipark, jednu od prvih digitalnih agencija u Hrvatskoj. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala ponašanje potrošača na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, preddoktorski program završila je na NYU­u na katedri Organizacijskog ponašanja, a svoje stručno i akademsko usavršavanje nastavlja proučavajući obrasce ponašanja u digitalnom dobu.

Vibor Cipan

UX ekspert

Vibor Cipan je jedan od osnivača i direktor UX Passiona, full­service user experience i usability agencije sa središtem u Zagrebu. Uz klasične usluge dizajna digitalnih proizvoda i usability testiranja i istraživanja, UX Passion je poznat i po svojem globalno popularnom rešenju Wall of Tweets i novoj generaciji Pulse Wall rešenja. Pre nego što je osnovao UX Passion, Vibor je radio u Microsoftovom razvojnom i istraživačkom centru u Kopenhagenu gde se posebno bavio user­centred dizajnom i user experienceom nekih od najistaknutijih Microsoftovih proizvoda. Danas se aktivno bavi razvojem poslovanja, istraživanjem i inovacijama u UX Passionu. Od proučavanja tehnoloških trendova i trendova u poslovanju do razvoja prodajnih i marketinških strategija vezanih uz "sve što je digitalno", preko predavanja na brojnim domaćim i inostarnim konferencijama ­ Viborov opseg posla se blisko slaže i s njegovim profesionalnim strastima. Svoje slobodno vrijeme rado posvećuje hobijima poput putovanja i istraživanja sveta u i oko sebe, muzike, biciklizma, retro­računarstva i agronomije.

Morana Matković

Kustoskinja

Morana Matković je kustos Laube, a diplomirala je istoriju umetnosti i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu od 2009. do 2013. kao pripravnica, asistent kustosa i muzejska pedagoškinja u Pedagoškom sektoru i kao asistent u Odelenju za odnose s javnošću MSU-a. Bila je deo produkcijskog tima izložbe T-HTnagrada@MSU. Od septembra 2013. zaposlena je u Laubi kao kustos zbirke i voditelj programa udruge Lauba. Zadužena je za organizaciju izložbenog programa i vođenje zbirke, izvedbu edukativnog programa za volontere u Laubi te za vođenje administracije, marketinga i PR-a udruge Lauba.

Decker+Kutić

Dizajneri

Autorsko delovanje na platformama grafičkog dizajna i mode spojilo je Romana Deckera i Dejana Kutića u fotografiji kojom se danas profesionalno bave. Njihova fotografska sinergija istražuje alhemijska svojstva medija, tehnički ambiciozno osporavajući status quo. Stvaraju sledeći strastveni unutrašnji impuls, nezavisno od toga hoće li ih odvesti u glamurozne i teatralne ili off i underground prizore. Decker+Kutić uz rad na vlastitim, sarađuju i na interdisciplinarnim projektima sa klijentima i autorima iz područija mode, lepote, oglašavanja, muzike, izdavaštva, pozorišta i vizuelnih umetnosti. Editorijalni rad dvojca objavljivan je u lifestyle i stručnim magazinima Cosmopolitan, Elle, Gala, Grazia, Livingston, Marie Claire, Refoto, Sensa, Story, Storybook i WAD. Decker+Kutić bili su laureati Rovinj Photo Days (2008., 2010., 2012.), Sony World Photography Awards London (2010.,2011.), Sudnji dan (2012.), kao i u finalu konkursa Sudnji dan (2013.), Hasselblad Masters (2013.) Njihove fotografije nalaze se u fundusu zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, kao i privatnim zbirkama.

Dioralop

Dizajnerke

DIORALOP (Andreja Bistričić i Maja Merlić) kolekcije inspirirane su Polaroid slikama koje su stvorene namernim izlivanjem hemikalija i izloženosti različitim temperaturama. Ova tehnika stvara razne boje i uzorke, koji se digitalno štampaju u Velikoj Britaniji na raznim luksuznim tkaninama. Inspiraciju dobijaju iz subkulture, ulične mode i problema s emocionalnim dojmom. Andrejin ukus za rez i dekonstrukciju savršeno balansira s Majinom vizijom manipuliranja štampom i tekstilom. Svake sezone vole da ispričaju priče na različite načine – koristeći dvosmislene tkanine, proporcije i siluete. DIORALOP dizajn je za osobu koja je beskompromisna, svesna i individualna. Hrvatski duo sastao se u Zagrebu što je dovelo do pokretanja sopstvene etikete. Andreja je osim na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu diplomirala i na Central St. Martins College of Art and Design specijalizirajući se za žensku odeću, a svoje znanje je proširila stažirajući u studiju Alexandra McQueen -a. Maja je arhitekta - s jakim osećajem za teksturu i stil. Uz brojne izložbe i revije, takođe su dobitnice i Elle Croatia Style Awards za najbolje mlade dizajnere 2012.

Vedran Družina 

Arhitekta

Vedran Družina je arhitekta i aktivista u Odredu za arhitekturu savjesti – ARCHIsquad. Tokom studija radi na nagrađivanim konkursima u kreativnom sektoru studija „Dva Plus“. Udruzi ARCHIsquad se priključuje 2008. na organizaciji ciklusa predavanja „Izvan fokusa  – Arhitektura davanja“. S udrugom osvaja posebno priznanje na međunarodnom konkursu za Sidarec (Nairobi, Kenya) i na konkursu Paromlin (Zagreb). Za rad na postavljanju izložbe Andreje Kulunčić u Galeriji Miroslav Kraljević s ARCHIsquadom dobija nagradu 43. Zagrebačkog salona arhitekture. Koautor je scenografije predstave „Ovo bi mogla biti moja ulica“ u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih koja je nagrađena Nagradom Hrvatskog glumišta. Učestvuje na vođenju radionica (Muljara, Prisvajanje zelenog i Oduzimanje) kao i na stručnim skupovima. Od 2011. radi na ARCHIsquadovom aktivističko–istraživačkom projektu hitnArhitektura. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2013. sa projektom „Terapijska hortikultura“ koji se razrađuje za primenu na lokaciji KBC Rebro.

Bojan Kanižaj 

Dizajner

Bojan Kanižaj je dizajner interakcije koji se trudi da oblikuje doživljaje koji ostavljaju trag. Rešava probleme i voli da radi na projektima koji tehnologijom olakšavaju svakodnevni život. Beskrajna znatiželja, empatija i želja za komunikacijom održavaju ga kreativnim u mnogim sopstvenim projektima i u saradnji s raznim marketinškim agencijama i softverskim studijima. Vozi bicikl, a u slobodno vreme radi i bavi se istraživanjem korisničkog iskustva u digitalnim medijima na postdiplomskom studijima Grafičkog fakulteta.

Marko Pavlović

Dizajner

Marko Pavlović krajem 2009. godine uspešno završava preddiplomske studije Dizajna, smer Industrijski dizajn. Trenutno radi kao samostalni dizajner i spoljni saradnik sa hrvatskim i stranim kompanijama stvarajući jedinstvena dizajnerska rešenja s posebnim fokusom na igračke i slagalice. Za vreme studija i nakon njih, prisutan je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama i konkursima na kojima je nagrađen prestižnim nagradama iz područja industrijskog/produkt dizajna. Takođe, član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog dizajnerskog društva, i aktivno učestvuje na izložbama i radionicama sa svrhom afirmacije kulture dizajna u Hrvatskoj. Njegova dva najpoznatija rada su igračke Oblo™ Spheres i Logiq Tower™. Marko započinje rad na igrački Oblo 2007. i to na prvoj godini Studija dizajna. Studentski zadatak je zahvaljujući brojnim nagradama i publikacijam 2010. privukao investitora i postao globalni proizvod. Markova nova igračka je 3D slagalica pod nazivom Logiq Tower. S više od 22.000 mogućih rešenja u 4 nivoa bez sumnje bi mogla postati jedna od najizazovnijih mozgalica na tržištu.

đukićpavlović

Dizajneri

Studio đukićpavlović čine Zoran Đukić i Jan Pavlović. Obojica su magistrirali na Studijama dizajna u Zagrebu, a kao tandem deluju od 2008. godine. Njihovi radovi uskoro su počeli da osvajaju brojne nagrade, pa na jednom hrvatskom portalu izlazi intervju naslovljen “Dizajneri pretplaćeni na nagrade”, za koji kažu da je “osrednje utemeljen”. Najviše vole da stvaraju vizuelne identitete, a primarno područije delovanja su im arhitektura i kultura. U portfoliju imaju raspon projekata od brendiranja underground elektronskih festivala do identiteta državnih institucija.

Vanja Blumenštajn

Kreativni direktor

Vanja Blumenštajn je preko deset godina u oglašavanju. Sedam godina učestvovao je u žiriju najvećeg hrvatskog advertajzing festivala, od čega dve godine na njegovom čelu kao predsednik. Osvojio je gotovo sve hrvatske i pristojan broj stranih advertajzing nagrada (Festo, idejaX, Effie, ADCC, Outward, ADCE, Red Dot, Golden drum, Eurobest, MIAF, SEMPL…) od kojih je, uz nekoliko onih za kampanju godine, najponosniji na onu za kreativca godine na prvom Sudnjem danu i nagradu za agenciju godine koju je 2013. osvojio s kolegama iz Imago reklamne agencije koju je kreativno vodio. Od 2014. ponosni je osnivač i kreativni direktor nezavisne agencije za komunikaciju i branding ­Señor.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897