Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

“Biljarnica”

Ovog proleća, zajedno sa partnerskom organizacijom Ekonaut pokrećemo treću sezonu programa “Biljarnica”, u saradnji sa Momčilom Antonijevićem!

25 May

Datum početka

25/05/2022

Lokacija

Nova Iskra

2 Jul

Datum završetka

2/07/2022

Trajanje

6 nedelja

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

/

Kotizacija

43.000 RSD*

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Program je osmišljen tako da podstakne polaznike i polaznice da u svoju svakodnevicu unesu dozu prirode kako bi poboljšali kvalitet života i doprineli svom zdravlju, ali i da se upoznaju i druže sa drugima koji uživaju u prirodi, bogastvu i znanju koje nam ona nudi. Kroz “Biljarnicu” ćemo na različite načine videti kako na prirodan način možemo da doprinesemo snazi našeg imuniteta, a samim tim i kvalitetu života. 

Prijave su otvorene do 20. maja u ponoć na linku!

Šta dobijam?

Polaznici i polaznice će dobiti praktične savete mentora koji ima dugogodišnju praksu u sakupljanju i upotrebi lekovitog bilja kako bi na kraju sami napravili biljne preparate koje mogu da koristiti za ličnu upotrebu kod kuće.

Neke od tema koje ćemo tokom “Biljarnice” obraditi su: 

  • Šta su lekovite biljke, kojim mehanizmima deluju na naše zdravlje?
  • Kako se, gde i kada beru biljke?
  • Kako se suše i čuvaju?
  • Koliki im je rok trajanja?
  • Kako se i od kojih biljaka prave infuzi, dekokti, tinkture, uljani macerati i melemi?
  • Kako se gaje lekovite biljke u gradskim i ruralnim uslovima i kako gajenje biljaka pretvoriti u biznis?
  • Lekovite biljke u poljoprivredi /prirodna đubriva i insekticidi/.
  • Kako upotrebiti lekovite i samonikle biljke u kuhinji?
  • Principi aromoterapije

Kako ću učiti?

Specifičnost ovog programa je i u tome što, ukoliko niste u mogućnosti da pratite program uživo, možete pohađati online verziju programa “Biljarnice”, u bilo koje vreme. Svim polaznicima se prosleđuje link sa snimljenim predavanjem kome će samo oni moći da pristupe.  Online polaznici takođe imaju mogućnost interakcije sa predavačem, kako bi mogli da postavljaju pitanja na koja će dobiti odgovor na sledećem predavanju. Za razliku od grupe koje će pratiti predavanja uživo, broj polaznika online verzije kursa nije ograničen. 

Tokom šestonedeljnog programa, od kraja maja do početka jula 2022. godine, polaznici će imati priliku da upoznaju lekovite biljke u njihovom prirodnom staništu, da nauče da ih razlikuju od sličnih vrsta i da savladaju tehnike branja, sušenja i upotrebe bilja. 

Program se sastoji od predavanja i prakse prepoznavanja samoniklog bilja u prirodi, u vidu 10 tremina (šest dvočasa predavanja svake srede u popodnevnim časovima i četiri izleta u prirodi subotom, u blizini Beograda).

*Cena kursa je 43 000 RSD, odnosno 28 000 RSD za online verziju programa.

Kada popunite i pošaljete formular šaljemo vam detaljnije informacije o programu email-om (datume, lokacije, načine plaćanja), dok se za dodatna pitanja možete obratiti na edukacija@ekonaut.org.

Tokom programa naglašavamo da je vrlo važno znati da nam bilje ne može uvek pomoći i da ga ne treba zameniti odlaskom lekaru. Tradicionalna i moderna medicina treba da idu ruku pod ruku. Biljke možemo pre svega koristiti da bismo radili na svom zdravlju, one treba da budu svakodnevna navika i prevencija, naročito ako živimo užurbanim životom u zagađenoj sredini.  

Predavač

Momcilo Antonijevic

Momčilo Antonijević

Novinar

Novinar, urednik, kulturolog, narodni travar i gerila baštovan, rođen je u Užicu 1980. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2004, a četiri godine kasnije i magistrirao na istom fakultetu na katedri za Teoriju kulture. Piše i izveštava o lekovitim biljkama za Blic i RTS. Autor je bloga i youtube kanala Snaga bilja. Biljke sakuplja od 13. godine. Kuva od 19. Ozbiljno putuje od 21, a 2018. objavio je zbirku putopisa Kako sam postao putnik i prestao da budem turista. Svoju ljubav prema biljkama, kuvanju i pisanju objedinio je u zbirci recepata od divljeg, lekovitog i samoniklog bilja Divlji kuvar. Živi, radi i sadi u Beogradu.