Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Kod i svetlo

Kako izgledaju lampe budućnosti? Koju novu vrstu komfora mogu da nam pruže?

15 Nov

Datum početka

15/11/2015

Lokacija

Nova Iskra

15 Nov

Datum završetka

15/11/2015

Predavač

Uroš Petrevski

Trajanje

10 - 18 h

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Cilj radionice je da  polaznicima pruži osnovne veštine iz domena fizičke interakcije (physical computing) kroz rad sa svetlom. Na ovoj radionici će se raditi isključivo sa savremenom rasvetom baziranom na LED diodama. Polaznici će moći da se bave programiranjem svetla putem WeIO kartice. Njena prednost   je mogućnost izrade estetkih web interfejsa u HTML5 kodu i kontrola svetla direktno iz web okruženja. Radionicu ce voditi Uroš Petrevski,  industrijski dizajner bogatog iskustva iz oblasti konektovanih predmeta, a ujedno i jedan od kreatora WeIO kartice.

Radionicu će voditi Uroš Petrevski, dizajner i haker. Ove godine, zajedno sa Draškom Draškovićem Uroš je predstavio i novi proizvod WeIO, koji je već ostvario značajne rezultate na maker sajmovima, kao i kroz crowdfunding kampanju, a u Novoj Iskri je predtsavljen u septembru. WeIO je nova hardverska opensource platforma za povezivanje i kontrolu uređaja na tragu Arduino pločice, ali uz mnoštvo dodatnih funkcija i poboljšanja. WeIO će biti korišćen i tokom jednodnevne radionice Kod i svetlo.

Radionica se održava u okviru serijala  <code>Design</code> i uz podršku ERSTE banke i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Radionica Kod i svetlo će tokom jednog dana istraživati kako se može programirati svetlo korišćenjem senzora, smartfona ili tableta.

Kome je namenjeno?

Poželjno je izvesno osnovno predznanje vezano za programske jezike HTML 5 i Python.

Šta dobijam?

Materijali, LED trake i alat će biti obezbeđenoi, dok oni koji žele mogu poneti i svoje alate, ili lampe i/ili objekte koji bi želeli da upotrebe tokom radionice.

Na kraju radionice polaznici će znati kako da pravilno odaberu rasvetu koja im je potrebna, da izračunaju otpornike i struju potrebnu za rad, da leme, kao i osnove programiranja u HTML5 i Pajtonu.

Predavač

Uroš Petrevski

Dizajner i Haker

Svoje projekte zasniva na ličnoj strasti i interesovanju za nove tehnologije koje neprestano istražuje. On algoritme koristi za kreiranje emotivnih i kulturnih objekata kroz dizajn interfejsa, digitalnih proizvoda, servisa, digitalnih gradova i scenografija. Zahvaljujući dizajnu, Uroš je otkrio dve nove pasije – informatiku i elektroniku. Od 2007. godine je jedan od partnera u u studiju NoDesign u Parizu, gde radi zajedno sa Jean-Louis Frenchinom na stalnom istraživanju digitalnih tehnologija kroz komercijalne i eksperimentalne projekte. Takođe predaje na ENSCI Les Ateliers u Parizu, vodećoj francuskoj školi za dizajn proizvoda.

2014. godine, zajedno sa Draškom Draškovićem Uroš je predstavio i novi proizvod WeIO, koji je već ostvario značajne rezultate na maker sajmovima, kao i kroz crowdfunding kampanju. WeIO je nova hardverska opensource platforma za povezivanje i kontrolu uređaja na tragu Arduino pločice, ali uz mnoštvo dodatnih funkcija i poboljšanja. WeIO će biti korišćen i tokom jednodnevne radionice Kod i svetlo.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897