Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Radionice za studente dizajna i primenjenih umetnosti u okviru projekta MADE IN

U okviru međunarodnog programa MADE IN, posvećenog vezi između zanata i dizajna, Nova Iskra organizuje dve radionice za studente u saradnji sa dve beogradske zanatske/dizajn inicijative – Boya Porcelain i Naša posla.

20 May

Datum početka

20/05/2019

24 May

Datum završetka

24/05/2019

Trajanje

5 dana

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

U okviru međunarodnog projekta Made In: Craft Design Narratives, uporedo sa rezidencijalnim boravkom švedske dizajnerke Jenny Nordberg u Beogradu, organizuju se i dve radionice za studente dizajna i primenjenih umetnosti, koji u ovom procesu mogu sarađivati sa nekim od naših najzapaženijih dizajnera/artizana u njihovim radionicama, i kroz višednevnu radionicu razviti eksperimentalni projekat malog formata. Slične radionice paralelno se održavaju i u Zagrebu, Ljubljani i Andelsbuhu (Bregencervald, Austrija). 

Kome je namenjeno?

Radionice su namenjene studentima dizajna i primenjenih umetnosti. Od učesnika se očekuje da savladaju osnove nekih od zanatskih tehnika koje se primenjuju u ovim radionicama, kroz rad na eksperimentalnom projektu malog obima. U ponedeljak 20. maja biće održane uvodne sesije upoznavanja sa materijalima i tehnikama, a zatim će zajedno sa vođama radionica biti sačinjen i detaljan plan rada za celu nedelju. Radionice će trajati po nekoliko sati tokom četiri dana, uz jedan dan samostalnog rada na konceptu.

Šta dobijam?

Radionice su besplatne, a materijal će biti obezbeđen. Broj mesta je samo pet po radionici, zbog ograničenih prostornih kapaciteta. Svi zainteresovani studenti dizajna i/ili primenjenih umetnosti treba da se prijave putem linka http://bit.ly/2LHsG1U najkasnije do petka, 17. maja u podne. Istog ili narednog dana primiće informacije o izboru učesnika i prvom terminu.

Predavači

Bojana Brkić

Dizajnerka

Bojana Brkić ručno izrađuje porcelansko posuđe. Iza nje je put koji je počeo 2000. godine, kada se zaljubila u umetnost keramike kao student kineskog jezika i književnosti, otkrivajući minimalističke ideale lepote Dalekog Istoka, kontrasta i harmonije čvrstog i krhkog. Ovo se pokazalo kao odličan uvod u rad sa porcelanom. Sa puno entuzijazma preselila se u Kinu 2005. godine, ali se nakon godinu dana vratila u Srbiju i radila više različitih poslova, a najduže kao instruktor jezika. Tokom čitavog tog perioda, fokus joj je održavala meditativna atmosfera keramičarskog ateljea. Početkom 2012, osećala se spremnom za porcelan, kao najzahtevniji materijal, i za sopstveni brend. Ime sa kojim je počela je Re: Art: Concept, a u oktobru 2017. godine Re:Art menja ime u Boya Porcelain. Svi komadi su isključivo ručno rađeni, uz korišćenje kvalitetne porcelanske gline i pigmenata nabavljenih širom sveta, koje meša sa glazurama da bi dobila pastelne ili intenzivne nijanse. Ceo proces dešava se u ateljeu-prodavnici, bez ikakve spoljne proizvodnje. Od trenutka kada sirovina uđe u Zetsku 4a, izlazi odatle isključivo kao lep porcelanski komad.

Marija Djordjevic

Marija Đorđević

Dizajnerka i vizuelna umetnica

Marija Đorđević je studirala dizajn, a zatim vizuelnu umetnost u Beogradu, Pragu i Drezdenu. Snimala je umetničke video radove i kratke filmove do 2012. godine, kada su se stvari okrenule, i postala je posvećena radu sa kožom. Dizajnira i izrađuje kožne rančeve u radionici za rad dve osobe na Dorćolu, u Beogradu, i jedna je polovina kompanije Naša Posla. Naša Posla su dizajnerke obuće i torbi iz Beograda. Počele su 2012. godine udružujući snage sa obućarem iz Zrenjanina, Mišom Surutkom. Naučile su da rade sa kožom radeći pored njega. Njihov dizajn proizlazi iz zanata i prirode ovog tradicionalnog materijala, kože.