Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Strateški dizajn

5 Apr

Datum početka

5/04/2014

Lokacija

Nova Iskra

5 Apr

Datum završetka

5/04/2014

Predavač

Marko Stanojević

Trajanje

10 - 18 h

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Dizajn kao primenjena umetnost sa svojim pod-disciplinama (grafički, industrijski, enterijer…) je pozicioniran na preseku više svetova koji ne funkcionišu prema identičnim principima. Zbog takve prirode, on mora da zadovolji čitav niz faktora da bi bio uspešan i ispunio cilj. Dizajn je neodvojivi deo svakodnevice, a proizvod (ili usluga) se na kompleksnom tržištu post-industrijskog društva suočava pre svega sa informisanim i izbirljivim potrošačima, kao i sa potpuno novom percepcijom „vrednosti“.

Očigledno je da su i na mikro i na makro nivou za uspešan dizajn neophodna intenzivne pripremne faze. To se, uprošćeno, svodi na traženje asocijacija i ključnih reči koji će definisati ili usmeriti projekat, analizu meta-faktora („neopipljivi“ ili „nevidljivi“ faktori koji značajno utiču na projekat), fokusiranje relevantnih trendova, i na koncu razvojem dizajn scenarija odnosno “mekog” projektnog zadatka koji će usmeriti i stimulisati dalji proces dizajniranja bez sputavanja.  Dodatno, u okviru ovog procesa, zbog vremenskog faktora, može se uvrstiti i anticipacija trendova. Zato se ovaj proces najčešće radi u timovima sastavljenim od stručnjaka iz različitih srodnih disciplina – marketing, dizajn, arhitektura, menadžment, psihologija…

Konačno, svrha ovakvog transdisciplinarnog pristupa dizajniranju je baziranje dizajn predloga na činjenicama, ili dokazivim stavovima izgrađenim na najverovatnijim pretpostavkama – pomeranje u zonu u kojoj se dizajn gradi na čvrstim temeljima, u meri u kojoj je to za dati projekat moguće.

Radionica se nadovezuje na predavanje koje je Stanojević održao u našem dizajn inkubatoru u novembru 2013. godine

Svrha ovakvog transdisciplinarnog pristupa dizajniranju je baziranje dizajn predloga na činjenicama, ili dokazivim stavovima izgrađenim na najverovatnijim pretpostavkama.

Kome je namenjeno?

Radionica je namenjena pre svega dizajnerima, projektnim menadžerima, konsultantima i kreativnim direktorima koji imaju izvesno iskustvo u radu na projektima koji iziskuju strateško promišljanje, istraživanje i razvoj.

Predavač

Marko Stanojević

Dizajner

Aktivan kao profesionalni dizajner od 1994. godine. Bavi se industrijskim dizajnom, grafičkim dizajnom, dizajnom komunikacija, enterijerom. Poslednjih deset godina aktivan na polju dizajn analitike i istraživanja, uočavanja trendova i razvoja dizajn scenarija. Nakon rada kao frilenser i u studijima i kompanijama različitog profila u Srbiji i Italiji, 2009. godine osniva studio BUREAUZERO koji vodi i danas. Osim direktnog bavljenja dizajnom, predaje na fakultetima u Milanu i Beogradu od 2007. godine.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897