Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Dizajn menadžment

Po prvi put na našim prostorima, Nova Iskra organizuje kurs iz ove relativno nove oblasti koja stoji na raskršću dve velike, sve poželjnije profesije – dizajna i menadžmenta.

9 Mar

Datum početka

9/03/2017

17 Mar

Datum završetka

17/03/2017

Trajanje

1 nedelja / 3 termina

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

9.+10.+14.+17. 03.

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Dizajn menadžment obuhvata procese, poslovne odluke i startegije koje podržavaju inovacije i kreiraju efektno-dizajnirane proizvode, servise, komunikacije, okruženja i brendove koji poboljšavaju kvalitet života i omogućavaju organizacioni uspeh. Cilj dizajn menadžmenta je da uspostavi i održi efikasno poslovno okruženje u kome organizacije mogu ispuniti svoju strategiju i misiju putem dizajna.

Tradicionalno, ova oblast nalazila je primenu u menadžmentu dizajniranja proizvoda, ali je znatno evoluirala i danas uključuje različite aspekte jedne organizacije, na operativnom i strateškom nivou. Upravo ovaj pristup imaće i ovaj jedinstven kurs, koji će kroz dva predavanja i dva seminara predstaviti neke od ključnih aspekata dizajn menadžmenta.

Predavači su Miha Klinar, osnivač ljubljanskog studija Gigo Design i KCDM (Kompetetični center za dizajn menadžment), Jovana Tokić, dizajnerka i produkt/dizajn menadžerka profesionalno aktivna u Holandiji, kao i članovi beogradskog ogranka renomirane kompanije TEAMS Design (direktor ŽarkoBubalo, kreativni menadžer Đorđe Vučković, senior industrijski dizajner NenadNenadić i menadžer inženjerstva Aleksandar Mikan).

Gigo Design je tim multidisciplinarnih dizajnera, programera i konsultanata koji u radu sa kompanijama ukrštaju raznolike veštine i ekspertize. Sa preko 300 projekata iza sebe – od brendiranja i ambalaže, sve do dizajna inovativnih jedrilica, nameštaja i rada sa kompanijama kao što su Elan, Adria ili Slatnar – Gigo spada među najinovativnije dizajn studije u regionu, ali i šire.

TEAMS Design je konsultantska kuća koja je učestvovala u definiciji pojma koji je danas poznat kao industrijski dizajn. Od osnivanja 1956. godine u Eslingenu, malom gradu nadomak Štutgarta, kompanija je konstantno rasla tako da danas ima više od 100 zaposlenih u pet studija na 3 kontinenta, a radi sa preko 300 klijenata. Studio u Beogradu osnovan je 2004. godine i od tada sarađuje sa ostalim TEAMS kancelarijama u oblastima industrijskog dizajna i inženjeringa. Danas pokriva celokupni proces razvoja proizvoda – od inicijalnih skica pa sve do prototipova koji prethode proizvodnji.

Realizaciju kursa Dizajn menadžment podržala je Razvojna agencija Srbije.

Dizajn menadžment obuhvata procese, poslovne odluke i startegije koje podržavaju inovacije i kreiraju efektno-dizajnirane proizvode, servise, komunikacije, okruženja i brendove koji poboljšavaju kvalitet života i omogućavaju organizacioni uspeh.

Kome je namenjeno?

Ovom prilikom, kurs je namenjem dizajnerima, preduzetnicima i predstavnicima mikro-preduzeća, odnosno onima koji su spremni da nadgrade svoja znanja iz obe oblasti, i kroz predavanja i seminare rade sa istaknutim stručnjacima iz Srbije i Slovenije.

Šta dobijam?

Kurs koji predstavlja Nova Iskra baviće se mestom dizajn menadžmenta u poslovnim sistemima, procesom razvoja “tradicionalnih” proizvoda, ali i izazovima i novim profesijama koje donose digitalno okruženje i saradnje kreativaca i programera.

Predavači

Miha Klinar

Miha Klinar

Dizajner

Suosnivač višestruko nagrađivanog Gigodesign studija, a 2012. godine osnovao je i Kompetenčni center za dizajn menadžment. Kroz rad sa 18 slovenačkih kompanija postignuti su impresivni poslovni rezultati, a projekat je dobio prvu nagradu na Design Value Awards, koje je ustanovio Design Management Institute iz Bostona, najstarija svetska institucija u ovom polju. Miha takođe predaje na postdiplomskim studijama na ljubljasnkoj Akademiji za likovno umetnost i oblikovanje.

Gigodesign je tim multidisciplinarnih dizajnera, programera i konsultanata koji u radu sa kompanijama ukrštaju raznolike veštine i ekspertize. Sa preko 300 projekata iza sebe - od brendiranja i ambalaže, sve do dizajna inovativnih jedrilica, nameštaja i rada sa kompanijama kao što su Elan, Adria ili Slatnar - Gigo spada među najinovativnije dizajn studije u regionu, ali i šire. Kao zagovornici “user-centered” dizajna i “agilnog” pristupa razvoju projekata, trude se da dizajniraju na bazi potreba korisnika, vrše rana testiranja i ispituju mogućnosti kroz brojne iteracije. Gigodesign sarađuje sa širokim dijapazonom kompanija, od motivisanih startapa do velikih korporacija.

Žarko Bubalo

Dizajner

Rođen je u Beogradu 1963. godine, Diplomirao je na Mašinskom fakultetu Beogradskog Univerziteta (smer za vazduhoplovstvo). Ima već 25 godina iskustva u primeni računara u projektovanju i proizvodnji, u različitim oblastima tehnike - od avio-industrije do proizvoda široke potrošnje. Od 2005. godine on vodi vodi Teams Design studio u Beogradu, kao osnivač i direktor. Pasionirani je zaljubljenik u letenje, jedrenje i zelene tehnologije. Tokom 2013. godine zajedno sa Uglješom Vrceljem osnovao je dizajn studio Dvoika, čiji je prvi proizvod drvenog bicikla (modeli “Imagine” i “Perfect Day”) bio izrazito zapažen, uključujući i prezentaciju na pariskom Design Week-u, a usledio je i tehnološki zanimljiv dizajn lampi “Wind Turbine 3”.

TEAMS Design je konsultantska kuća koja je učestvovala u definiciji pojma koji je danas poznat kao industrijski dizajn. Od osnivanja 1956. godine u Eslingenu, malom gradu nadomak Štutgarta, kompanija je konstantno rasla tako da danas ima više od 100 zaposlenih u pet studija na 3 kontinenta, a radi sa preko 300 klijenata. Studio u Beogradu osnovan je 2004. godine i od tada sarađuje sa ostalim TEAMS kancelarijama u oblastima industrijskog dizajna i inženjeringa. Danas pokriva celokupni proces razvoja proizvoda - od inicijalnih skica pa sve do prototipova koji prethode proizvodnji.

Jovana Tokic

Jovana Tokić

Produkt menadžer

Jovana Tokić je rođena 1983. godine u Beogradu.  Živi i radi u Amsterdamu, kao Product Manager / Product Owner / Design Manager u kompaniji Autheos.  Bavi se dizajniranjem i razvojem softverskih proizvoda i produkcionim procesima vezanim za razvoj digitalnih proizvoda i servisa.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897