Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Generativni dizajn

Kurs je zamišljen kao uvod u svet generativnog dizajna kroz razvojno okruženje Processing.

9 Feb

Datum početka

9/02/2018

Lokacija

Nova Iskra

24 Feb

Datum završetka

24/02/2018

Predavač

Vladimir Mitrović

Trajanje

5 termina

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

8.+9.+10.+23.+24. Februar

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Radionica ja zamišljena kao uvod u svet generativnog dizajna kroz razvojno okruženje Processing. Akcenat će biti na procesu modelovanja i rezonovanja o sistemima, koji za razliku od tradicionalnih dizajn alata daju beskonačan broj rezultata. Naučićemo kako da te sisteme ukrotimo, tako da krajnji rezultat bude kontrolisan prema našim željama.

Prvi deo radionice će biti posvećen uvodu u Processing kroz praktične primere i praktičan rad sa učesnicima. Pored pregleda sintakse i osnovnih gradivnih blokova jedne Processing “skice”, razgovaraćemo i o modelovanju vremena, animaciji, parametarskim prostorima. Zbog razmaka od dve nedelje između prvog i drugog dela radionice, biće ostavljen i “domaći zadatak”, a učesnici će za to vreme ostati u kontaktu sa predavačem preko email-a ili Slack-a.

U drugom delu radionice će se raditi na samostalnim projektima na zadatu temu, uz aktivnu pomoć predavača. Tema će biti zanimljiva i vezana za dizajn identiteta, a otkrićemo je na samom kursu. Ideja je da na kraju kursa polaznici imaju sopstvenu kreciju koju dalje mogu sami da menjaju, animiraju, štampaju…

Processing je kompjuterski programski open-source jezik i integrisano razvojno okruženje (IDE) izgrađeno za elektronsku umetnost, novu medijsku umetnost i dizajnerske zajednice sa ciljem podučavanja ne-programera osnovama računarskog programiranja u vizuelnom kontekstu. Jezik je baziran na jeziku Java, ali koristi pojednostavljenu sintaksu i grafički korisnički interfejs. Projekat su započeli 2001. godine Casey Reas i Ben Fry, koji su prethopdno radili u okviru Grupe za estetiku i računare u MIT Media Lab-u. 2012. godine, započeli su Processing Foundation zajedno sa Danielom Shiffmanom, koji se pridružio kao treći vođa projekta.

https://processing.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Processing_(programming_language)

Realizaciju kursa podržala je Razvojna agencija Srbije (RAS).

U okviru kursa biće održano i predavanje Vladimira Mitrovića Uvod u generativni dizajn, koje će biti održano u Novoj Iskri u četvrtak, 8. februara u 18 h. Ovo predavanje je besplatno i otvoreno za javnost, ali za učesnike kursa je obavezan termin.

Kome je namenjeno?

Radionica je namenjena kreativcima iz oblasti vizuelnih umetnosti. Nije neophodno da znate da programirate, crtate, ili modelirate – dovoljna je samo želja za grafikom. Međutim, imajte u vidu da će veliki deo kursa ipak biti kucanje koda, jer je to glavni alat kojim ćemo opisivati generativne sisteme.

Neophodno je da svi polaznici imaju laptop koji mogu koristiti tokom odvijanja kursa, kao i da na njega prethodno instaliraju program Processing, koji mogu besplatno preuzeti na adresi https://processing.org/download/

Šta dobijam?

Na ovoj radionici ćete se upoznati sa procesom stvaranja generativne grafike i generativnih sistema uopšte. Iako je Processing izabran zbog svoje fleksibilnosti i jednostavnosti za početnike, principi koji će biti pokazani na ovom kursu su veoma opšti i kasnije ih možete primeniti u raznim drugim okruženjima.

Kurs obuhvata preko 25 sati predavanja i praktičnog rada sa vođom kursa, osveženja i sve potrebne tehničke potrebe (izuzev ličnog računara).

 

Sertifikat

Po završetku ovog kursa dobićete sertifikat o kompletiranoj obuci.

Predavač

Vladimir Mitrović

Softverski inženjer i sistemski dizajner

Vladimir Mitrović je softverski inženjer i sistemski dizajner iz Beograda. Glavne oblasti interesovanja su mu generativni dizajn, kompjuterska grafika i interaktivni sistemi. Vidi sebe kao neobičan spoj klasično školovanog softverskog inženjera i ljubitelja vizuelnog. Voli svoj zanat i ne planira da se penzioniše. Diplomirao je na ETF-u u Beogradu, a tokom profesionalne karijere je radio za Apple, Virgin America, Nordeus i druge "velike zverke".

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897