Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Prijave za treću generaciju urbanih pčelara u okviru škole “BeeConnected”

Udruženje Ekonaut i ove sezone sa partnerima organizuje školu gradskog pčelarstva „BeeConnected“, namenjenu svima koji žele da započnu upoznavanje sa svetom medonosnih pčela i etičkim tehnikama pčelarenja u skladu sa prirodom.

12 May

Datum početka

12/05/2021

Lokacija

/

8 Oct

Datum završetka

8/10/2021

Trajanje

5 meseci

Jezik programa

Srpski

Programski slotovi

/

Kotizacija

27.000 RSD*

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Kroz teorijski deo polaznike i polaznice će voditi iskusni profesor pčelarstva Poljoprivrednog fakulteta u penziji, dr. Mića Mladenović, a demonstratori praktične nastave će biti profesionalni pčelari sa višegodišnjim iskustvom Slađan Simonović i Stanko Rajić iz Beogradskog udruženja pčelara. Teorijski deo se prati online preko Zoom platforme, dok će se praktični deo odvijati u manjim grupama na različitim lokacijama u Beogradu i okolini: Novi Beograd, Košutnjak, Vranić, Zvezdarska šuma… Program škole prati sezonske radove u pčelarstvu, u periodu od druge polovine maja do oktobra, sa letnjom pauzom, tako da će svako od polaznika i polaznica proći sve aktivnosti na pčelinjaku tokom jedne sezone. 

Svi zaintersovani za učešće u programu se mogu prijaviti do 5. maja putem sledećeg  formulara.

Odabrani polaznici će biti obavešteni email-om najkasnije 6. maja o statusu prijave.

Kome je namenjeno?

Škola urbanog pčelarstva je namenjena svima koji pčelarstvo ne posmatraju isključivo kao način zarade, već su motivisani da se njime bave u skladu sa prirodom i svojim pčelarskim aktivnostima ne naškode lokalnom biodiverzitetu. Nakon završene obuke, polaznici i polaznice su osposobljeni da samostalno započnu svoja pčelinja društva, a mnogi primeri iz prethodne dve generacije pokazuju da posle završetka ostaju u kontaktu sa mentorima kako bi unapređivali svoje znanje i pčelinjake.

Šta dobijam?

Program škole se sastoji od 18 časova teorije i 26 časova prakse sa mentorima, a broj učesnika je ograničen.

* I ove godine nezaposlene osobe mogu pohađati školu kroz naš program subvencije za nezaposlene, potrebno je samo da u prijavi odaberu opciju “nezaposleni” i da žele da uđu u subvencionisani program. Cena kursa za polaznike koji su zaposleni je 27.000 RSD, dok je za studente koji budu želeli da pohađaju program cena 16.000 RSD. Za osobe koje nisu iz Beograda ili nisu u mogućnosti da pohađaju časove prakse, moguće je prisustvovanje samo časovima teorije preko Zoom-a, po ceni od 12.000 RSD, tako da je ovaj deo programa otvoren i za sve osobe sa našeg govornog područja iz inostranstva. 

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nam se obratiti na zdravac@ekonaut.org.

Kako ću učiti?

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje po popunjavanju prijemnog formulara dobijaju email-om detaljniji plan predavanja i prakse sa datumima i lokacijama, ostale uslove pohađanja škole urbanog pčelarstva, kao i informacije o tome šta je neophodno imati od opreme na terenu za bezbedno pohađanje prakse. Svi polaznici koji budu prošli 80% fonda teorijske i praktične obuke, dobijaju sertifikat o završenoj obuci u školi pčelarstva.

Predavači

Mica Mladenovic

Mića Mladenović

Profesor

Doktorirao je na Polјoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu , 1992. godine, gde je već naredne godine izabran za docenta na predmetu Pčelarstvo, a za vanrednog profesora 1999. i redovnog profesora 2004. Kao profesor na predmetu Pčelarstvo bio je angažovan na Polјoprivrednom fakutetu Univerziteta u Banja Luci od 1997/8. do 2014/15.

Potpredsednik je Udruženja pčelara Beograda (1991-2000.), predsednik Udruženja pčelara Jugoslavije (2000-05.),  urednik časopisa „Pčelar“ (2000/01.), predsednik Međunarodne komisije za ocenjivanje meda i drugih pčelinjih proizvoda na Polјoprivrednom sajmu u Novom Sadu (1998-2015.), počasni član Udruženja profesionalnih pčelara Udruženja Srbije i Udruženja proizvođača matica Srbije, član Naučnog stručnog saveta Ministarstva polјoprivrede Srbije (1998- 2003), i član Biotehničkog veća Univerziteta u Prištini i Kosovskoj Mitrovici (2002-16). Bio je šef Katedre za voćarstvo (2006-08.) Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i direktor Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo.

Do sada je organizovao 17 naučnih stručnih savetovanja sa međunarodnim učešćem, u Privrednoj komori grada Beograda dobio je godišnju nagradu „za ukupan doprinos u istraživanju i transfer znanja i tehnologija u pčelarstvu u 2011. godini". Od 2015. godine postaje član i predsednik Upravnog odbora Razvojne Akademije polјoprivrede Srbije, a od maja 2015, izabran je za predsednika Udruženja za apiterapiju i unapređenja integrativne zaštite Beograda API-BEO. Sarađuje sa većim brojem naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija u zemlјi i inostranstvu. Autor je preko 200 naučnih radova i četiri zaštićena patenta iz oblasti pčelarstva.

Stanko Rajic

Stanko Rajić

Diplomirani ekonomista i pčelar

Predsednik Beogradskog udruženja pčelara - BUP. Diplomirani ekonomista, pčelarstvom se bavi od 1987. godine. Pčelari sa oko 100 pčelinjih društava. Na spisku je zvaničnih predavača Saveza pčelarskih organizacija Srbije, SPOS-a, iza sebe ima veliki broj predavanja iz apitehnike. Održao više teorijskih i praktičnih časova za pčelare početnike. U poslednjie dve godine organizuje različita stručna predavanja na temu pčelarstva za iskusne pčelare i početnike.

Slađan Simonović

Slađan Simonović

Pčelar

Profesionalni pčelar sa više od dvadeset godina prakse. Član je BeeConnected tima od početka projekata, gde je angažovan kao savetnik i tehnička podrška u okviru škole pčelarstva. Jedan je od osnivača Beogradskog udruženja pčelara - BUP, u kome je bio na poziciji predsednika, potpredsednika i sekretara. Član je Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije - SPOS. Jedan je od organizatora Međunarodnog pčelarskog sajma, godišnjeg događaja sa 45 godina tradicije, koji se održava u parku Tašmajdan svakog oktobra. Za svoj med i druge pčelinje proizvode osvojio je državne i međunarodne nagrade za kvalitet. Simonović je osnivač mobilne ekipe za spašavanje pčela u urbanom okruženju. Sarađuje sa akademskom zajednicom na mapiranju staništa urbanih pčela u Beogradu. 

Koordinator programa

Miljan Peljević

miljan@novaiskra.com

+381 (11) 4051 889