Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio

Smart Living Challenge 2014

Smart Living Challenge – globalna potraga za održivim inovacijama!

7 Mar

Datum početka

7/03/2014

Lokacija

Nova Iskra

8 Mar

Datum završetka

8/03/2014

Predavač

Anders Wikstrom

Trajanje

2 dana

Jezik programa

Engleski

Programski slotovi

/

Kotizacija

Besplatno, po prijavi

Silabus Prijave su zatvorene

O čemu se radi?

Smart Living Challenge – globalna potraga za održivim inovacijama je otvoreno međunarodno takmičenje inovacija koje bi trebalo da kreiraju poslovne mogućnosti i ideje koje promovišu životne stilove zasnovane na održivom razvoju u urbanim sredinama. To mogu biti proizvodi, usluge i rešenja koja će pojedincima olakšati da žive pametnije i “održivije”.

Danas najveći deo globalne populacije živi u gradovima. Ovaj trend donosi i nove izazove kada su u pitanju stanovanje, transport i prehrana. Nova znanja, kreativnosti i brzi tehnološki razvoj pružaju alate za nalaženje novih pametnih rešenja za bolje sutra. Ideja je upotrebiti tehnologiju, nagon ka inovaciji i kompetenciji koji su nam na raspolaganju kako bi podržali razvoj urbanih životnih stilova u kojima ovakva rešenja mogu biti istovremeno privlačna i profitabilna. Rešenja u kojima se susreću dizajn i tehnologija, u kojima su priroda i efikasnost nerazdvojni.

Iz ovog razloga, program Smart Living Challenge je podeljen u tri kategorije: MOVE posevećnu transportu, LIVE koja se bavi različitim aspektima stanovanja, i EAT koja se bavi problemima vezanim za hranu. Postoje i dve takmičarske kategorije, jedna za sasvim nove ideje, i druga namenjena postojećim inovacijama. Ideje sa poslovnim potencijalom imaju prednost, ali i ideje iz svih drugih oblasti su dobrodošle, uključujući ICT, robotiku, dizajn, reciklažu i druge.

15 izabranih autora će osvojiti put u Švedsku, gde će posetiti “cutting-edge” lokacije pametnog urbanog života. Imaće priliku da se susretnu i razmene ideje sa akterima švedskog inovacionog sistema. Krajnji rok za predlaganje ideja na zvaničnom sajtu projekta (www.smartlivingchallenge.com) je 1. jul 2014. godine. Sve pristigle ideje i dalje informacije mogu se pratiti na ovoj adresi.

Pored toga, biće organizovan i jedan broj radionica u lokalnim sredinama, uz učešće izabranih facilitatora iz Švedske i lokalnih eksperata. Ove radionice biće održane u 10 zemalja, dok će njihova prva prezentacija izvan Švedske biti upravo u Srbiji, u saradnji sa beogradskim Dizajn inkubatorom Nova Iskra i Ambasadom Švedske.

Projekat organizuju Munktell Science Park u saradnji sa Švedskim Institutom, SISP – Swedish Incubators and Science Parks, VINNOVA, Swedish Environmental Protection Agency, Mälardalen University, ABB i drugim švedskim organizacijama.

Ideja je upotrebiti tehnologiju, nagon ka inovaciji i kompetenciji koji su nam na raspolaganju kako bi podržali razvoj urbanih životnih stilova u kojima ovakva rešenja mogu biti istovremeno privlačna i profitabilna.

Kome je namenjeno?

Program je namenjen širokom rasponu mladih profesionalaca ili studenata zainteresovanih za teme održivog razvoja.

Šta dobijam?

Mentorstvo i priliku za studijsku posetu švedskim inovacijskim centrima.

Predavač

Anders Wikstrom

Anders Wikstrom

Mentor

Anders Wikstrom u svojim istraživanjima kombinuje pristupe promišljanja kroz dizajn (design thinking), kao i vizuelno razmišljanje i razvoj narativa kako bi se došlo do novih saznanja. Do sada je sarađivao sa oko 200 stratup kompanija i održao 100 radionica. Predaje na Univerzitetu Mälardalen, a u okviru njegovog kursa studenti različitih profila se okupljaju kako bi rešavali realne probleme kroz direktnu saradnju sa kompanijama.

Koordinator programa

Relja Bobić

relja@novaiskra.com

00 38 (0) 11 4051 897